, 15:30  |  Svet

Železna lady tudi po smrti deli britansko javnost

Več sto ljudi v središču Londona na zabavi ob smrti Thatcherjeve

Več sto nasprotnikov v ponedeljek umrle nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher se je včeraj zvečer zbralo na trgu Trafalgar v središču Londona in praznovalo smrt Železne lady. Na trgu so bili številni policisti, saj so v preteklih dneh na podobnih uličnih dogodkih po Veliki Britaniji izbruhnili tudi izgredi. Del Britancev njeno delo ocenjuje pozitivno, številni pa ne morejo pozabiti njenih ostrih ukrepov.

V soboto v Londonu, kjer so se zbrali ljudje vseh starosti - med njimi tudi takšni, ki so se komaj rodili, ko je zapustila premierski položaj - večjih izgredov ni bilo. Policija je sicer pridržala devet ljudi, med katerimi jih je bilo pet pijanih. Med udeleženci je bilo tudi nekaj rudarjev s severa Anglije, ki jim je Thatcherjeva ostala v še posebej slabem spominu, saj so v njenem obdobju zaprli številne rudnike.

Nekaj udeležencev sobotnega dogodka je napovedalo, da bodo protestirali tudi ob pogrebu nekdanje premierke, ki bo v sredo in na katerega je povabljenih okoli 2000 gostov z vsega sveta. Pogreb ne bo državniški, se pa bodo od nekdanje premierke poslovili z vojaškimi častmi. Pogreba se bo udeležila tudi kraljica Elizabeta II.

Poleg tega je BBC prejšnji teden z lestvice izključil pesem, ki slavi smrt Thatcherjeve. Pesem, s katero so nasprotniki nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher v zadnjih dneh proslavljali smrt Železne lady, pač ni bila uvrščena na redno tedensko lestvico hitov BBC-jevega Radia 1. Melodija iz filma Čarovnik iz Oza bi sicer zasedla tretje mesto. Prodaja pesmi, ki nosi naslov Ding Dong! Čarovnica je mrtva, je po ponedeljkovi smrti Thatcherjeve poskočila. Skladbo, ki jo je zapela Judy Garland za film iz leta 1939, so nasprotniki politike nekdanje britanske premierke uporabili kot himno, s katero so slavili njeno smrt.

Prvi mož radia Ben Cooper je sporočil, da bodo namesto predvajanja skladbe v okviru lestvice v eter v času novic spustili le njen 51-sekundni odlomek. "Gre za kompromis, ki smo ga težko dosegli," je dejal Cooper. "Z obeh strani smo slišali zelo zahtevne in emocionalne argumente. Ne pozabimo, da obstaja tudi družina, ki žaluje za ljubljeno osebo, ki je niso niti še pokopali," je dodal.

Novi generalni direktor BBC Tony Hall je sicer kampanjo proti železni lady označil za "neokusno". Eden njegovih predhodnikov, Greg Dyke, pa je menil, da bi skladbo morali predvajati, saj gre za realen prikaz tega, kar javnost kupuje. Pogreb Thatcherjeve, ki je umrla zaradi kapi, bo v sredo. Nanj so povabljeni številni sedanji in nekdanji svetovni voditelji ter druge znane osebnosti.

Velika Britanija je v teh dneh poslala več kot 2000 uradnih vabil na pogreb nekdanje premierke, ki bo 17. aprila v Londonu. Med drugim so povabili tudi vse še živeče nekdanje ameriške predsednike, so sporočili iz urada britanskega predsednika vlade Davida Camerona. Seznam povabljencev je britanska vlada sestavila v sodelovanju z družino Železne lady in britansko konservativno stranko. Med imeni na seznamu so tako tudi George Bush starejši, Bill Clinton in George Bush mlajši, vendar pa še ni znano, ali se bodo pogreba dejansko udeležili. Britanci bodo povabili tudi nekdanjo ameriško državno sekretarko Hillary Clinton.

Med povabljenimi so tudi vsi še živeči nekdanji britanski predsedniki vlade, pa predstavniki družine južnoafriške ikone Nelsona Mandele. Britanci so ali še bodo na pogreb povabili tudi predstavnike okoli 200 držav in mednarodnih organizacij, navaja izjava Downing Streeta. "Povabili smo tiste države in institucije, s katerimi imamo normalne diplomatske odnose," so pojasnili. Danes so namreč potrdili, da na pogreb ne bo povabljena argentinska predsednica Cristina Kirchner. Do odločitve je prišlo v luči zaostrenih odnosov med Veliko Britanijo in Argentino zaradi Falklandskih otokov. Thatcherjeva je leta 1982, ko je otoke zavzela Argentina, tja napotila britanske vojake in ladje in državi v dveh mesecih priborila zmago.

Opravičil pa se je zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, ki se je ob koncu hladne vojne večkrat sestal s Thatcherjevo. Odsoten bo zaradi zdravstvenih razlogov. Po poročanju medijev naj bi se udeležbi na pogrebu zaradi šibkega zdravja odpovedala tudi nekdanja ameriška prva dama Nancy Reagan. Med znanimi osebnostmi, ki so že sprejele vabilo na pogreb, pa se omenja voditelja oddaje Top Gear Jeremyja Clarksona ter divo Shirley Bassey.

Povabila na pogrebno slovesnost baronice Thatcherjeve, ki bo potekala 17. aprila v katedrali sv. Pavla, so bila natisnjena v četrtek, v petek pa so jih začeli pošiljati, so uradno pojasnili na Downing Streetu. Ob tem pa bodo osebno povabljeni še nekateri trenutni in nekdanji svetovni voditelji ter nekatere osebe, ki so bile tesno osebno povezane z baronico, so še dodali. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.