Tjaša Zajc

 |  Mladina 17  |  Družba

Družinske ugodnosti

Ali zavarovalnice pri ugodnostih zaradi družinskih razmerij upoštevajo tudi istospolne partnerske skupnosti?

Kaj je prava družina?

Kaj je prava družina?
© Borut Krajnc

Pri Zavarovalnici Adriatic Slovenica prav zdaj poteka nagradna igra, ki sodelujočim omogoča pridobitev popusta pri sklenitvi ali obnovitvi avtomobilskega zavarovanja. Med akcijo je ekipo, ki nagradno igro vodi, kljub »načrtovanju in dobri pripravljenosti na kampanjo« presenetilo vprašanje, ali so lahko ugodnosti, ki jih ponuja družinsko zavarovanje, deležni tudi istospolni partnerji. Po razmisleku so potrdili, da če partnerja ali partnerki živita na skupnem naslovu oziroma v skupnem gospodinjstvu, sta upravičena ali upravičeni do ugodnosti družinskega zavarovanja.

Podobno je pri drugih zavarovalnicah: Zavarovalnica Grawe sicer nima družinskih ponudb, omogoča pa prenos bonusa s partnerja na partnerja. Tudi pri Zavarovalnici Maribor zagotavljajo, da ne delajo razlik med partnerskimi zvezami istospolno usmerjenih ali heteroseksualcev, pri Triglavu pa pri navajanju partnerja ne glede na spol sploh ne zahtevajo, da imata partnerja isti naslov.

Čeprav vprašanje enakih pravic heteroseksualnih in istospolnih partnerjev pri storitvah in nakupih ureja več zakonov, to za marsikoga ni samoumevno. Po besedah Mitje Blažiča, gejevskega aktivista in vodje programa Izobraževanje o človekovih pravicah v društvu Legebitra, navadno ponudniki storitev ne razmišljajo, kako obravnavati istospolne partnerje oziroma ne navajajo, da so jim zagotovljene enake ugodnosti kot heteroseksualnim parom. Zgodi se, da na obrazcih lahko izbirajo le med samskim, zakonskim in zunajzakonskim stanom. Ko ponudnike na to težavo opomnijo, so ti navadno konstruktivni in istospolno usmerjenim priznajo enake pravice. Pri spreminjanju obrazcev, da zadreg v prihodnje ne bi bilo več, pa se je ponekod še treba prerekati, dodaja Blažič.

Če se torej istospolni partnerji zavzamejo zase, navadno ni težav. A zakaj bi sploh morali sitnariti? Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti velja že od leta 2005, zakon o varstvu potrošnikov določa, da morajo biti pogoji za prodajo blaga oziroma opravljanje storitev enaki za vse potrošnike, v zakonu o uresničevanju načela enakega obravnavanja pa je jasno navedeno, da je enako obravnavanje zagotovljeno »ne glede na spol, narodnost, raso ali etnično poreklo, vero ali prepričanje, invalidnost, starost, spolno usmerjenost ali drugo osebno okoliščino«.

Ni torej nobenega razloga za zmedo ali negotovost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.