Rok Kašpar

, 15:00  |  Družba

Istrski in primorski študentje organizirani

Od leta 2011 v Ljubljani deluje študentski klub Istrijanov in Primorcev Ćićarija

SKIP Ćićarija sodeluje z drugimi istrskimi klubi s Hrvaške in Italije. Letos bodo skupaj z njimi sodelovali na tradicionalnem letnem zboru vseh istrskih klubov v Poreču.

SKIP Ćićarija sodeluje z drugimi istrskimi klubi s Hrvaške in Italije. Letos bodo skupaj z njimi sodelovali na tradicionalnem letnem zboru vseh istrskih klubov v Poreču.
© SKIP Ćićarija

Istra je bila v vsej svoji zgodovini razpeta med tri države: Hrvaško, Italijo in Slovenijo. Ohranjanje lastne kulture in tradicije je bilo na tem območju bistvenega pomena za preživetje naroda. Danes, ko so državne meje več ali manj zarisane, to poslanstvo opravljajo različna društva. Svojega porekla se dobro zavedajo v SKIP Ćićariji, mladem hrvaškem društvu iz Ljubljane, ki združuje študente iz Istre in Primorja.

»Že prej smo bili seznanjeni z dejavnostmi istrskega kluba v Trstu ter v Pulju, Zagrebu in Reki. Poznali smo njihov namen olajšanja asimilacije študentov v tujih mestih in državah. Zdelo se nam je, da bi bilo takšno društvo potrebno tudi v Ljubljani,« je dejal predsednik SKIP Ćićarije Nikica Grbić. Želeli so ustanoviti študentski klub, ki bi pomagal študentom, da se spoznajo in pridobijo informacije za študij. Maja 2011 je nekaj hrvaških študentov, ki so se že poznali, organiziralo sestanek, kjer so izbrali predsedništvo, sestavili plan dejavnosti ter določili cilje in namene kluba.

Trenutno imajo 100 članov, glede na ime (SKIP pomeni Studentski klub Istrijana i Primoraca) je klub v prvi vrsti namenjen predvsem tistim z Istre in Primorja, vendar v klubu članstva ne omejujejo glede na lokacijo. Med svojimi člani imajo tudi takšne z dvojnim državljanstvom in nekaj slovenskih študentov. To ni presenetljivo, saj želijo v klubu združevati študente iz hrvaškega in slovenskega Primorja. Grbić meni, da se med člani ne sme delati razlik glede na narodnost, konec koncev gre za sosednji državi. Prav Ćićarija (lahko tudi Čičarija) je kraška pokrajina v severovzhodnem delu Istre, ki se razteza med obema državama.

»V predsedništvu je osem študentov, ki prihajajo z območja Istre in Primorja. Vsak ima določene obveznosti, ki jih mora izpolnjevati. Glede na to, da nimamo prostora, v katerem bi lahko delovali, se vse naše aktivnosti izvajajo na različnih alternativnih lokacijah,« pove Grbić. Financirajo se predvsem z natečaji in nimajo stalne finančne pomoči hrvaških županij. Zato Grbić potarna, da sta kvaliteta in zahtevnost klubskih dejavnosti omejena. Gre za študenta, ki se je pred tremi leti s študija v Trstu prepisal na študij v Ljubljano. Kot član Istrskega kluba v Trstu je bil seznanjen s pomembnostjo aktivnosti takšnega kluba, kakor tudi s pomočjo pri asimilaciji študenta v novo okolje.

© SKIP Ćićarija

SKIP Ćićarija sodeluje z drugimi istrskimi klubi s Hrvaške in Italije. Letos bodo skupaj z njimi sodelovali na tradicionalnem letnem zboru vseh istrskih klubov v Poreču. Ker so nov klub, bodo na t. i. Istrijadi prvič, sicer pa dogodek poteka že 19. leto. Seznanjeni so tudi z delovanjem Društva hrvaških študentov v Sloveniji, s katerimi se poznajo, družijo, nekateri člani pa so celo člani obeh društev.

Največji izziv društva je v tem trenutku pridobitev matičnega prostora, kjer bi lahko izvajali različne dejavnosti. Dogodki bi bili orientirani predvsem na kulturo: spoznavanje študentov z lokalno tradicijo Istre in Primorja, spoznavanje kulturne tradicije Ljubljane, tečaji jezikov itd. »Zagotovo ne bi izključili aspekt druženja in spoznavanja, vendar to ne bi bili edini prioriteti. Glede na to, da nimamo prostora, so naše dejavnosti še deloma vezane na spoznavanje širše okolice z našim delovanjem,« razmišlja Grbić in pove, da trenutno enkrat tedensko organizirajo športno druženje v eni izmed ljubljanskih dvoran, imeli so likovno delavnico in so sodelovali na Škisovi tržnici. Devetega maja, ko se spominjamo zmage nad fašizmom in osvoboditve Ljubljane, bodo v društvu organizirali predavanje na to temo, potem pa bo v Cirkusu sledil koncert hrvaške skupine Pips Chips & Videoclips ter dveh slovenskih bendov Liquif in Retro Kult.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.