Darja Kocbek

, 11:30  |  Svet

Ubil jih je kapitalizem

V Bangladešu je pod ruševinami tekstilne tovarne spet umrlo vsaj 700 ljudi. Lani novembra je v požaru v tekstilni tovarni v tej državi zgorelo 112 ljudi. Trgovci v ZDA, Kanadi, Evropi proizvajajo oblačila na Haitiju, v Bangladešu ali na Kitajskem, da lahko ustvarjajo višje dobičke. Ljudje v zahodnih državah nosijo oblačila, ki jih šivajo ljudje, ki tvegajo svoje življenje za nizke plače. Preveč enostavno je obtoževati trgovce, ki prodajajo ta oblačila, saj gre za veliko širši problem, piše Margaret Kimberley na blogu Freedomrider.

Vir tega problema in smrti tekstilnih delavcev v Bangladešu je finančni kapitalizem. Finančni sistem nima za ponuditi nič drugega kot balone, borzo in nepremičnine. Končni rezultat njegovih mahinacij je vedno trpljenje množice delovnih ljudi. Napaka je tudi videti razmere v Bangladešu drugače kot v zahodnem svetu. Tudi v zahodnem svetu delodajalci zaposlenim vse bolj znižujejo plače in jim onemogočajo, da bi zaslužili plačo, ki jim omogoča preživetje. Delodajalci v zahodnem svetu vse bolj zmanjšujejo število zaposlenih, skrajšani delovni čas je postal norma, lastniki kapitala pa postajajo vse bolj bogati, piše Margaret Kimberley.

Norma je v zahodnem svetu postalo tudi oddajanje poslov podizvajalcem, kjer delavci prav tako nimajo zagotovljenih standardov in pogojev, ki bi jih morali imeti. »Sistem, v katerem živimo, je v svojem bistvu skorumpiran, zato ne more delovati v našo korist. Obravnava nas kot delavce v izkoriščevalskih podjetjih, ko se nestabilno gospodarstvo, v katerem živimo, ruši. Delavci v Bangladešu so izpostavljeni terorju, ki je vgrajen v naš sistem. Naše propadanje je počasnejše in nekoliko manj nasilno,« piše Kimberleyjeve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.