Rok Kašpar

, 10:40  |  Družba

Rojstni dan Radia Študent s kislim nasmeškom

Se bosta Radiu Študent v njihovih prostorih kmalu pridružila še Tribuna in Šouvizija?

Najstarejši avtonomni študentski radio v Evropi, Radio Študent, praznuje 44. obletnico, a z grenkim priokusom. Razlog tiči v tem, da bi se jim v njihovih prostorih kaj kmalu pridružila še preostala dva medija, ki delujeta pod okriljem ŠOU-a: časopis Tribuna in spletna televizija Šouvizija.

Medtem ko Tribuna in Šouvizija delujeta na Kersnikovi, kjer je tudi sedež ŠOU-a, Radio Študent domuje v Rožni dolini. Administrativne prostore ŠOU seli na Vojkovo 63, obstoječa lokacija na Kersnikovi 4 in 6 pa naj bi bila preoblikovana v menzo in ho(s)tel z 22 sobami.

Sedež Radia Študent obsega 660 kvadratnih metrov, združevanje medijev pod eno streho pa ne diši nikomur. V izjavi za javnost so zapisali, da bi takšno združevanje zaradi prostorske stiske onemogočalo kvalitetno delovanje radijskih in neradijskih dejavnosti. Obenem bi bila selitev tudi v nasprotju s tripartitno pogodbo iz leta 1996 med Ministrstvom za šolstvo in šport, Zavodom Študentski domovi v Ljubljani in Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani. Po pogodbi so prostori v Rožni dolini namenjeni izključno za potrebe Radia Študent. Nadalje še opozarjajo, da bi bil trojček ŠOU-ovih medijev pod eno streho resen poseg v avtonomijo programskih uredniških politik. To bi po njihovem mnenju vodilo v uničenje pluralnosti ljubljanskih študentskih medijev.

Čeprav je bil na seji predsedstva ŠOU konec aprila soglasno sprejet sklep o selitvi Tribune in Šouvizije v prostore Radia Študent do 15. junija, je bil kasneje preklican. Kljub temu radijci še vedno menijo, da s tem tudi ni bila preklicana sama ideja o zdužitvi vseh treh medijev v Rožni dolini. Odprtje hotela na Radiu Študent označujejo kot komercializacijo študentske organizacije na račun »uničenja tamkajšnjega ljubljanskega študetnskega kulturnega središča, ob hkratnem poseganju v prostorsko in vsebinsko avtonomijo študentskih medijev z bogato in dolgo tradicijo.«

Kljub vsem neprijetnostim, s katerimi se sooča Radio Študent, so že v sredo začeli tridnevno praznovanje 44. rojstnega dne. Program se bo z različnimi dogodki nadaljeval tudi danes, ko ga bodo končali s koncertom v Tovarni Rog.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.