, 18:45  |  Politika

Dogovor potrjen, RTV prispevek zvišan

Vlada potrdila dogovor s sindikati in med drugim zvišala rtv-prispevek

Gregor Virant je že v ponedeljek dejal, da sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) pričakujejo zvišanje rtv-prispevka, a da jim tega ni mogel zagotoviti.

Gregor Virant je že v ponedeljek dejal, da sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) pričakujejo zvišanje rtv-prispevka, a da jim tega ni mogel zagotoviti.
© Borut Peterlin

Vlada je na današnji seji potrdila dogovor o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju, ki so ga v torek parafirali vladni in sindikalni pogajalci, je potrdil minister Gregor Virant. S predlaganimi spremembami zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto se je med drugim odločila še za višji rtv-prispevek in že napovedan dvig DDV. Spremembe zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto gredo v smeri večje fleksibilnosti pri prerazporejanju materialnih stroškov, kar je bila tudi ena od ključnih zahtev sindikatov.

Hkrati usklajene spremembe prelagajo napredovanje javnih uslužbencev na prihodnje leto, določajo višino regresa za prihodnje leto za javne uslužbence in funkcionarje ter urejajo izplačilo razlike zneska za letni regres za lani na podlagi sodnih odločb za vse javne uslužbence in funkcionarje. Med poglavitnimi rešitvami sprememb zakona pa je tudi višji rtv-prispevek. Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je že v ponedeljek dejal, da sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) pričakujejo zvišanje rtv-prispevka, a da jim tega ni mogel zagotoviti in bo to verjetno edina točka, o kateri bo zadnjo besedo imela vlada. Rtv-prispevek je bil sicer od 1. januarja letos nižji za pet odstotkov in so gospodinjstva mesečno plačevala 12,11 evra, po novem pa bodo morala znova plačevati 12,75 evra, torej toliko, kot je rtv-prispevek znašal lani.

S predlogom sprememb zakona o izvrševanju proračunov, ki ga pošilja v sprejem v DZ po nujnem postopku, pa vlada zvišuje tudi že napovedano stopnjo davka na dodano vrednost (DDV), s čimer se bodo prihodki proračuna države povečali za okoli 250 milijonov evrov. Splošna stopnja DDV se bo s 1. julijem zvišala z zdajšnjih 20 na 22 odstotkov, znižana, s katero so med drugim obdavčeni hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Vlada je danes tudi naložila proračunskim uporabnikom, da omejijo prevzemanje obveznosti, tako da se na integralnih postavkah proračuna ne porabi več kot sedem milijard evrov. Izjema velja za izplačilo plač, obresti, rezerve, tekočih transferjev v sklade socialnega zavarovanja ter sredstev v proračun EU.

Na ta način bo vlada omejila prevzem obveznosti za približno 525 milijonov evrov, ukrep pa bo veljal začasno, namreč do 15. julija, ko naj bi bil predvidoma zaključen postopek sprejema rebalansa letošnjega proračuna. Skladno z dogovorom s sindikati je vlada danes določila tudi besedilo predloga novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ga v državni zbor prav tako pošilja po nujnem postopku. Predlog zakona ureja spremenjeno plačno lestvico, spremenjen dodatek za delovno dobo za vsako zaključeno leto nad 25 let delovne dobe za funkcionarke, usklajevanje osnovnih plač in redno delovno uspešnost in delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela.

Kot piše v sporočilu za javnost po današnji seji vlade, bo vlada skozi celotno programsko obdobje dosledno izvajala politiko zmanjševanja števila zaposlenih za en odstotek na leto v celotnem javnem sektorju, predvsem z nenadomeščanjem uslužbencev na izpraznjenih delovnih mestih. Zmanjševanje števila zaposlenih je strukturen ukrep s trajnimi učinki, so zapisali. Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so dogovor o varčevalnih ukrepih, stavkovni sporazum in spremembe zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto parafirali v torek. O podpisu bodo najpozneje do ponedeljka dokončno odločili vsi organi sindikatov, pričakovati pa je zadostno podporo. Poslanci bodo dokumente predvidoma obravnavali v torek, ukrepi pa bi začeli veljati s 1. junijem.

Dogovor med drugim predvideva posege v osnovne plače javnih uslužbencev ter nižja vplačila za dodatno pokojninsko zavarovanje. Letos bi z ukrepi privarčevali 108,6 milijona, prihodnje leto pa 182,6 milijona evrov. S prerazporeditvami bi letos zagotovili še 99,3 milijona evrov, naslednje leto pa 25,3 milijona evrov. Tako se je vlada danes seznanila tudi s stavkovnim sporazumom. Za podpis sporazuma in dogovora o varčevalnih ukrepih, ki bi veljali od 1. junija do 31. decembra 2014, je pooblastila Gregorja Viranta. Vlada se je danes seznanila s predlogom aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor ter predlogom aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti. Hkrati vlada nalaga pristojnim ministrstvom, da do petka pripravijo in uskladijo s sindikati predloge aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.