Igor Mekina

, 08:00  |  Svet

»Sem ateistka, ni se mi potrebno zahvaljevati Bogu«

Kmalu zatem, ko je papež priznal, da so tudi »ateisti dobri ljudje«, se je novinar CNN-a osmešil s svojim vsiljevanjem »zahvale bogu« preživeli prebivalki iz Oklahome

Papež Frančišek je po svetu sprožil veliko odmevov s svojo najnovejšo izjavo, da so »tudi ateisti dobri ljudje, če dobro delajo". V svoji pridigi v svoji rezidenci je ob tem poudaril, da je Jezus odrešil tudi ateiste. »Tudi njih, vsakogar,« je poudaril po poročanju vatikanskega radija. »Vsi moramo delati dobro … Samo delajte dobro in prepričan sem, da bomo našli skupno točko,« je dejal papež Frančišek. V svojem odnosu do ateistov se tako novi papež vendarle razlikuje od svojega predhodnika, papeža Benedikta XVI., ki je zaradi svojih stališč do drugače verujočih izzval številne kritike.

Do katere mere pa so neverujoči še vedno izrinjeni iz sodobnih družb pa kaže tudi nedavni primer iz ZDA. Da je tudi ameriška družba še zmeraj precej konservativna in s kakšnimi stereotipi se ponašajo vodilni novinarji nekoč zelo znane in danes vse manj gledane televizijske hiše CNN je namreč pokazal prav intervju novinarja CNN-a Wolfa Blitzerja z eno od preživelih žrtev nedavnega tajfuna v mestu Moore v Oklahomi. 

rIDrmYyfWe8

Ob koncu pogovora s preživelo materjo je Blitzer, namesto da bi preprosto postavljal vprašanja in posnel odgovore svoje intervjuvanke, pričel podajati svoja mnenja o razlogih za izjemno srečo, zaradi katere je družina preživela uničujoči tornado. »Vi ste blagoslovljeni, vaš mož Brian je blagoslovljen, vaš sin je blagoslovljen … in, ugibam, morate se zahvaliti Gospodu, ali se zahvaljujete Gospodu, za to svojo hitro odločitev, ali ne,« je novinar Wolf Blitzer nestrpno spraševal mlado mamo Rebecco Vitsmun, ki je v rokah držala svojega 18-mesečnega sina. Odgovora, ki ga je dobil, očitno ni pričakoval, saj se je iz neprijetnega položaja poskusil rešiti z vsiljenim smehom. »Pravzaprav sem ateistka … Mi smo tukaj in nikogar ne krivim, če se zahvaljuje bogu,« je novinarju vljudno odgovorila Rebecca Vitsmun. Novico o novinarjevem spodrsljaju so z naslovi »Sem ateistka, ni se mi potrebno zahvaljevati Bogu« objavili številni ameriški mediji. V ZDA je sicer petina državljanov, ki ne čutijo pripadnosti nikakršni veroizpovedi, država pa je manj religiozna kot je bila kadarkoli v zgodovini. Kljub temu pa je prepričanje o tem, da naj bi bila večina ljudi v državi kristjanov, še vedno globoko zakoreninjeno v ameriški družbi. Državne ceremonije se pogosto začnejo z molitvami, kjer se senatorji, guvernerji in drugi odličniki kot po tekočem traku »zahvaljujejo Gospodu.«

Vendar se je prav ta teden v ZDA zgodil še en dogodek, podoben šoku novinarja CNN-a, ki kaže, da se tudi ti običaji počasi spreminjajo. Ko so namreč člana predstavniškega doma iz Arizone Juana Mendeza v torek zaprosili, če lahko vodi uvodno molitev predstavniškega doma, je prošnjo sprejel in nato povedal nekaj nepričakovanega: »Večina molitev v tej sobi se začne z zahtevo, da upognete glave. Želel bi vas prositi, da ne upognete glave. Želel bi vas prositi, da za trenutek pogledate okoli sebe po prostoru in si ogledate vse moške in ženske, ki v tem trenutku delijo izjemno izkušnjo življenja in naše posvečenosti in delu za izboljšanje življenja v naši državi. To je prostor, v katerem poteka veliko pomembnih debat, kjer je veliko trenutkov napetosti, ideoloških delitev in frustracij. Vendar je to tudi prostor, kjer imamo vsi skupaj, kot to razumem na podlagi svojega sekularnega, humanističnega prepričanja, veliko več skupnega, kot pa je med nami razlik ... In upam, da je to začetek novega obdobja, v katerem se bodo tudi neverujoči v Arizoni počutili enako dobrodošle in enako vredne kot verujoči,« je dejal senator.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.