, 17:30  |  Politika

Zmaga in konec političnih kupčkanj?

Bratuškova: Današnji odločitvi zmaga vseh

Bratuškova je spregovorila tudi o po njenih besedah zelo pomembnih projektih, ki jih je vlada speljala v 60 dneh, odkar je prevzela njeno vodenje.

Bratuškova je spregovorila tudi o po njenih besedah zelo pomembnih projektih, ki jih je vlada speljala v 60 dneh, odkar je prevzela njeno vodenje.
© Miha Fras

Današnja visoka politična podpora vnosu fiskalnega pravila v ustavo in ustavnim spremembam glede referenduma je zmaga vseh, je ocenila predsednica vlade Alenka Bratušek. Odločitvi DZ sta po njenih besedah tudi dokaz, da je edini način za izhod iz krize preseganje političnih blokad, ki dolga leta hromijo Slovenijo. Nezmožnost dogovarjanja, ki je vladala več let, je bila po prepričanju Bratuškove danes presežena. Ob tem je poudarila, da največja koalicijska stranka PS tudi pri današnji odločitvi ni gledala na trenutni politični izplen in strankarski interes, temveč na to, da bi zagotovili čim boljše pogoje za življenje in delo državljanov ter da bi Slovenija ostala socialna in solidarna država.

Vlada se zaveda, da bi uravnoteženje javnih financ že z letom 2015 pomenilo radikalen poseg v socialne pravice, na čemer so temeljila tudi njena opozorila in opozorila drugih koalicijskih partnerjev. Današnja odločitev glede fiskalnega pravila tako po besedah premierke določa srednjeročno uravnoteževanje javnih financ, ki bo opredeljeno v izvedbenem zakonu. Tega vlada že pripravlja in šele z njim se bo, tako Bratuškova, naredilo piko na i današnji odločitvi. Kot je pojasnila, bosta v tem zakonu določena način in časovni okvir konsolidacije javnih financ. Definirali bodo naloge in pristojnosti fiskalnega sveta ter to, kaj pomeni srednjeročno obdobje, in določili izjeme oz. primere, v katerih se od fiskalnega pravila odstopa.

Premierka je pojasnila, da je tudi za izvedbeni zakon potrebna dvotretjinska podpora v DZ. Verjame, da bo tudi pri tem politika dosegla soglasje, v nasprotnem primeru pa po njenih besedah niso naredili ničesar. Kot je še poudarila, sprejeto fiskalno pravilo ne določa, da mora biti proračun uravnotežen v letu 2015, temveč se takrat začne uporabljati v izvedbenem zakonu zapisana formula. Zagotovila je, da ne bo 30-odstotnih posegov v pokojnine, plače ali socialne transfere, kot je opozarjala pred časom. Glede ustavnih sprememb pri referendumu pa je premierka prepričana, da je politika naredila napako in ljudem premalo pojasnila, kaj novosti pomenijo. Po oceni Bratuškove je zdaj konec političnih kupčkanj v zvezi z razpisovanjem referenduma, ki pa ostaja resnično orodje v rokah ljudi, saj politika oz. poslanci ne bodo več mogli zahtevati razpisa referenduma. Ob tem je poudarila, da se pogoji, pod katerimi volivci lahko razpišejo referendum, niso v ničemer spreminjali.

Bratuškova je spregovorila tudi o po njenih besedah zelo pomembnih projektih, ki jih je vlada speljala v 60 dneh, odkar je prevzela njeno vodenje. Spomnila je, da so uspeli pripraviti program stabilnosti in nacionalni reformni program, se zadolžiti na mednarodnih trgih ter doseči dogovor s sindikati javnega sektorja glede zniževanja mase plač. Hkrati je zagotovila, da za letos niso predvideni posegi v standarde in normative. To, kar je vlada zapisala v programskih dokumentih, bo po premierkinih besedah uresničila in s pripravo rebalansa sanirala "katastrofalno stanje", ki ga je dobila v državnem proračunu. Poslanci so po njenih besedah danes sprejeli ustavni spremembi, ki bosta pomagali pri izhodu iz krize ter uspeli umiriti strasti v državi.

DZ je namreč po številnih zapletih danes vendarle z 78 glasovi za in osmimi proti potrdil vnos fiskalnega pravila v ustavo. Nato so z zadostno večino sprejeli še ustavne spremembe referendumske ureditve. Za sprejem tega ustavnega zakona jih je glasovalo 86, proti je bil en poslanec. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.