, 18:45  |  Svet

Mehčanje Severne Koreje

Severna Koreja pripravljena na pogovore

Severna Koreja je glede svojega spornega jedrskega programa po kitajskih navedbah pripravljena na pogovore z vpletenimi stranmi. Kitajski mediji danes poročajo, da je visoki severnokorejski odposlanec Choe Ryong Hae na pogovorih v Pekingu dejal, da je Pjongjang pripravljen "sprejeti nasvet Kitajske" in sodelovati na pogovorih. Ostale podrobnosti niso znane. Kitajska si prizadeva, da bi se ponovno začeli šeststranski pogovori, ki so na mrtvi točki od leta 2009. Na pogovorih poleg obeh Korej in Kitajske sodelujejo še ZDA, Japonska in Rusija.

Pogovor severnokorejskega odposlanca s kitajskimi sogovorniki je bil prvi pogovor na visoki ravni med Pekingom in Pjongjangom po prenosu oblasti v Severni Koreji konec leta 2011. Choe se je danes v Pekingu sestal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in mu predal osebno pismo severnokorejskega voditelja Kim Jong Una. Visoki severnokorejski odposlanec je Xiju dejal, da je Severna Koreja pripravljena na dialog, s katerim bi dosegli rešitev problema. Na četrtkovih pogovorih s kitajskimi sogovorniki je Choe po poročanju kitajske tiskovne agencija Xinhua dejal, da se želi Severna Koreja osredotočiti na gospodarsko izgradnjo in je pripravljena "ustvariti miroljubno zunanje okolje".

Odnosi med Kitajsko in Severno Korejo, ki sta tradicionalni zaveznici, so se občutno ohladili po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu. Nazadnje je Bank of China zamrznila sodelovanje s severnokorejsko zunanjetrgovinsko banko in tako prekinila pomembne denarne tokove v Severno Korejo. Največja kitajska državna banka je s tem sledila sankcijam Združenih narodov, ki so jih razglasili po severnokorejskem jedrskem poskusu. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.