, 21:30  |  Politika

"Ideološki nasledniki vojaškega tožilstva"

Za Janšo tožilci v primeru Patria ideološki nasledniki vojaškega tožilstva iz časov afere JBTZ

Janez Janša: V ponedeljek se je domneva o političnih motivih za proces dodatno potrdila.

Janez Janša: "V ponedeljek se je domneva o političnih motivih za proces dodatno potrdila."
© Borut Krajnc

Proces v zadevi Patria slučajno ali namerno dobiva svoj epilog ravno v času, ko se spominjamo 25. obletnice sodnega procesa JBTZ na Roški, je na svojem Facebook profilu zapisal prvak SDS, obtoženi v zadevi Patria in akter procesa JBTZ Janez Janša. Tožilce, ki so vodili primer v zadevi Patria je označil za ideološke naslednike vojaškega tožilstva. Janša je na družbenem omrežju Facebook objavil magnetogram zaključnih besed tožilstva in njegovega zagovornika Francija Matoza v primeru Patria in zraven dopisal, naj si bralci ustvarijo svoje mnenje. V spremnem zapisu pa je pojasnil, kje vidi vzporednice med procesoma JBTZ z Patria.

Ponovil je, da so ga pred 25. leti hoteli obsoditi, ker naj bi domnevno izdal vojaško tajnost, a je zadrega v vojaškem pravosodju nastala, ker samo posedovanja vojaškega dokumenta, ki so ga našli v njegovem predalu, še ni bilo oprijemljiva aktivnost, ki bi vsebovala vse elemente kaznivega dejanja.

"Zaradi velikega zanimanja javnosti se me niso upali enostavno obtožiti, da sem nekaj naredil neznanega dne na neznan način in na neznanem kraju. V obtožnico bi morali napisati, kdaj se je dejanje izdaje zgodilo, na kakšen način in kje. Tu so si potem izmislili tisti famozni zeleni flomaster. Kučan in Ertl sta jim preskrbela sodno izvedenko, ki je prisegla, da sem vojaški dokument zagotovo podčrtaval z zelenim flomastrom. Na tej podlagi so zapisali v obtožnico in kasneje v sodbo, da sem določen čas na MikroAdi, kjer so med preiskavo pobrali tudi nekaj svinčnikov, podčrtal del teksta na dokumentu in s tem izrazil namen, da o njegovi vsebini napišem članek," je zapisal Janša.

V zadevi Patria pa se "ideološkim naslednikom vojaškega tožilstva", kot Janša na Facebooku poimenuje tožilce Branko Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca in Boštjana Lamešiča, po njegovih navedbah ni zdelo potrebno obtožbe utemeljevati niti na tako trhel način, kot so to naredili na Roški na procesu JBTZ. "Enostavno so napisali in v zaključnih besedah ponovili, da sem neznanega dne na neznanem kraju in na neznan komunikacijski način prejel obljubo neznane nagrade za nekoga drugega. In to zato, da sem menda neznanega dne na neznanem kraju, na neznan način vplival na uradne osebe, da so naredile neznano uradno dejanje," je navedel Janša.

Dodal je, da sta tožilca v ponedeljek pet ur brala zaključno besedo, "pa v vsem tem času nista navedla niti enega dokaza za te absurdne trditve". Tudi vse priče, ki jih je predlagalo tožilstvo, so po njegovih besedah popolnoma zavrnile vse očitke iz obtožnega predloga proti njemu. "V ponedeljek se je domneva o političnih motivih za proces dodatno potrdila. Tožilec Ferlinc je politiziral, namesto da bi navedel en sam dokaz za svoje trditve, poleg tega pa se je z vpletanjem že zdavnaj zavrnjenih obtožb iz udbovske delavnice o trgovini z orožjem zatekel še k obrekovanju in zanikanju osnovnih pravnih norm," je Janša zapisal na Facebooku.

Ob tem se sprašuje tudi, zakaj še nihče ni vprašal Ferlinca, kako visoka je nagrada, ki naj bi mu jo obljubili. Afera Patria je državi v petih letih naredila zelo veliko škodo, ob tem pa "do drobovja razgalila zlorabo državnih institucij, predvsem represivnih, za ohranjanje oblasti in privilegijev," je še zapisal Janša. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.