Igor Mekina

, 09:35  |  Svet

Kulise 'uspešnosti' za vrh G-8

V irskem mestecu Fermanagh se pripravljajo na vrh G-8 z izgradnjo Potemkinovih vasi: tako, da propadle trgovine opremljajo z lažnimi podobami, ki vzbujajo vtis cvetočega gospodarstva

Mestece Fermanagh v Severni Irski se že nekaj mesecev pripravlja na vrh skupine G-8. V ta namen se lišpa ožji del mesta ter vsi kraji, kjer bodo bivali in se sprehajali voditelji osmih najmočnejših držav na svetu. Mesto samo želi ob tem pustiti kar najboljši vtis. Težava je ena sama – vse skupaj se dogaja sredi krize in recesije ter hudih varčevalnih ukrepov, ki so tudi irsko gospodarstvo, nekoč hvaljeno kot primer 'keltskega tigra' potisnili na sam rob bankrota. To pa je slika, ki jo gostitelji svojim gostom ne želijo prikazati. In zato je primer ekstremnega varčevanja dobil popolnoma novo podobo. Lažno podobo.

Kar tristo tisoč funtov je bilo namreč doslej porabljenih za lišpanje mesta, v katerem se bohoti vse več propadlih trgovin, prodajaln in drugih zapuščenih objektov. In da bi vse to prikrili, so se domačini odločili, da oči najpomembnejših voditeljev sveta – Baracka Obame, Françoisa Hollanda, Angele Merkel in drugih voditeljev - zavarujejo pred pogledi na rezultate propadanja svetovnega gospodarstva, ki ga omenjeni voditelji upravljajo ter da resničnost prekrijejo z izgradnjo novih kulis, ki naj bi dočarale burno gospodarsko aktivnost, razcvet in optimizem. In to dobesedno. Ne samo da je več kot 100 nepremičnin, ki se nahajajo v bližini središča prihodnjega dogajanja v Fermanaghu, doživelo temeljito obnovo in čiščenje, pač pa so nekatere propadle trgovine z lažnimi podobami prikazane kot še zmeraj delujoče. Dve trgovini – mesnica in trgovina za prodajo zelenjave – sta bili tako na primer ne samo prebarvani, temveč tudi opremljeni s slikami podob mesa in zelenjave, ki na prvi pogled kažejo polne police in neprestano trgovanje.

Na prvi pogled so podobe videti kot prava zelenjava in meso, toda natančnejši pregled od blizu kaže, da se v vitrinah nahajajo samo izjemno dobri barvni ponaredki v obliki podob izdelkov, ki jih v trgovini v resnici sploh ni. Oziroma, kot poroča Irish Times: »Posel mesarja je nadomestila slika posla mesarja. Čez cesto je podobna zgodba. Majhna trgovina zgleda kot trgovina s pisarniškim materialom. V resnici je bila to nekoč lekarna, ki so jo preselili na glavno ulico. Povsod drugje po Fermanaghu so razstavljeni ogromni bilbordi z različnimi lepimi podobami, da bi z njimi zakrili delno ali povsem propadajoče in zapuščene zgradbe, zapuščena gradbišča ali druge podobe, ki bodejo v oči.« Vse to plačujeta ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstvo za socialni razvoj. Pravkar se pričakuje še en krog financiranja. Predsednik izvršnega sveta mesta Brendan Hegarty ocenjuje, da je vse skupaj »velika priložnost« ter da želijo mesto samo zaradi turističnih in drugih razlogov prikazati v najboljši luči.

Da s tem tudi prikrivajo resnično stanje v mestu in da dejansko gradijo Potemkinovo vas, s katero se pred vrhom G-8 prekrivajo skrajni dometi krize in varčevanja, to mestnih oblasti očitno ne moti. Kljub temu pa nekateri menijo, da takšno prikrivanje resničnosti ni povsem v redu. Phil Flanagan, sorodnih lastnika propadle mesnice, je za Irish Times dejal naslednje: »Nikoli nisem videl bolj zaposlenih pleskarjev. Nimam nobenega problema s tem, toda nekateri ljudje so zaradi tega potlačili misel o krizi in si zamišljajo, da ni takšne zadeve, kot so zaprte trgovine v Fermanaghu … To je velika laž in slika lažnega gospodarstva.«

Pri tem je dobro samo nekaj: da so kljub zapovedanemu varčevanju kot uradni politiki večine držav G-8 od priprave lažne podobe cvetočega mesta nekaj koristi imeli vsaj lokalni pleskarji in rokodelci. V tem primeru bi torej res lahko zatrdili, da je varčevanje, oziroma slikanje lažne podobe učinkov varčevanja, nekomu pomagalo. V resnici pa so seveda tudi za uspeh lažne slike varčevanja v Fermanaghu odgovorni vzvodi 'keynesijanske' politike, ki zapovedujejo, da morajo države več trošiti prav v času krize in ne obratno, kot se sicer dogaja v vseh EU, seveda tudi v Sloveniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.