Perran Ersu Özçaldıran

, 13:45  |  Svet

"Državljani Turčije potrebujejo vašo pomoč"

Perran Ersu Özçaldıran

Perran Ersu Özçaldıran
© stantoncomm.com

Turška podjetnica, nekdanja novinarka, zdaj lastnica PR agencije, Perran Ersu Özçaldıran, je po vsej Evropi razposlala pismo, v katerem opominja, kaj se trenutno dogaja v Turčiji, saj je tam zaradi medijske cenzure objektivno poročanje nemogoče. Tisto, kar se je začelo kot preprost protest za ohranitev enega carigrajskega parka, se je spremenilo v najhujši napad na miroljubne demonstrante v tej državi. Gre za zastrašujoče dejanje turške vlade, ki želi pokoriti svoje državljane, medijem pa vsiliti najostrejšo cenzuro.

Policija je pred štirimi dnevi napadla mirne demonstrante, ki so na trgu v središču Carigrada spali v šotorih. S tem je zanetila odziv v desetih drugih turških mestih. Neredi trajajo že četrti dan. Demonstrantje so miroljubni, a zaradi ostrih policijskih napadaov prihaja do spopadov.

Policija uporablja kemijsko orožje, dimne bombe, solzilec…

Na stotine demonstrantov so aretiralli, na tisoče je ranjenih, so tudi mrtvi. Zdravniki so džamije, hotele in restavracije spremenili v zasilne bolnišnice. Odvetniki dežurajo pred policijskimi postajami in sodišči, kamor vodijo aretirane.

»Vodilni« mediji, še posebej NTV, CNN Türk, Habertürk, Kanal D, ATV, Star, Show TV in TRT ter nekaj časnikov kot so Star, Sabah in Habertürk o dogodkih sploh ne poročajo. Le dve neodvisni televizijski postaji prenašata in objektivno poročata o dogodkih. Veliko novinarjev so prek Twitterja obvestili, kaj smejo objavljati in česa ne.

Zdaj bolj kot kdajkoli potrebujemo pomoč naših kolegov, da javno prisilijo turško vlado, naj preneha z nasiljem nad demonstranti. Nočemo uničenja še nekaj zelenih površin, ki so ostale v Carigradu. Prosim vas, obvestite svoje kolege in vlade o tem, kaj se dogaja v Turčiji.

Državljani Turčije potrebujejo vašo pomoč.

BHxLhaDRYSo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.