, 18:00  |  Politika

»Ne, niti mi ni treba, brez zamere«

Janković v pogovoru s KPK: Sina ne sprašujem, od kod dobi denar, ki mi ga vrne

Vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) vabilo na javni pogovor, ki ga je prek medijev izrekel ljubljanski župan Zoran Janković, razume kot neprimerno in se nanj ne bo odzvalo, so sporočili iz KPK.

Vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) vabilo na javni pogovor, ki ga je prek medijev izrekel ljubljanski župan Zoran Janković, razume kot neprimerno in se nanj ne bo odzvalo, so sporočili iz KPK.
© Borut Krajnc

Ljubljanski župan Zoran Janković je v pogovoru s protikorupcijsko komisijo med nadzorom nad njegovim premoženjskim stanjem, ki je postal javen po odločbi informacijske pooblaščenke, med drugim dejal, da ga ne zanima, kje njegov sin dobi denar za poplačilo dolga Electe. Tudi sam pa komisiji ni znal pojasniti vseh gotovinskih pologov na svoj račun. V uro in pol dolgem posnetku Jankovićevega pogovora s predstavniki komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je bil objavljen na spletni strani Financ, župan in takratni predsednik PS razlaga izvor svojega premoženja.

Iz podatkov komisije je namreč izhajalo, da je imel Janković od leta 2006 do leta 2012 na svojem tekočem računu malo manj kot tri milijone evrov priliva. Janković jim je pojasnil, da njegovo premoženje izhaja še iz časov, preden je postal javni funkcionar in da je leta 2004 sklenil pogodbi z Electo in Electo Holding ter prodal delnice Mercatorja. Iz podatkov na Jankovićevem tekočem računu po navedbah predstavnikov komisije izhaja tudi, da je v tem času na banko položil različne zneske gotovine, tudi po 14.000 in 8000 evrov. "Ne znam povedati," je Janković odgovoril na vprašanje, če lahko pojasni izvor tega premoženja, je pa med drugim dejal, da je denar posojal zgolj fizičnim osebam, saj da to mora biti v zelo ozkem družinskem krogu. "Vi sprašujete o viru denarja. Jaz vir imam, izpred obdobja, ko sem javni funkcionar. In kaj jaz počnem z mojim denarjem, je čisto moja zadeva," je poudaril Janković in menil, da je svoje premoženje v vseh teh letih zgolj izgubljal.

Predstavniki komisije so se sicer strinjali z njim, da je njegova stvar, kaj počne z denarjem, a da je za celovit nadzor nad premoženjskim stanjem zakon jasno določal, da je treba spremembe poročati. Kot je še povedal Janković, tudi ne ve, kaj je narobe s tem, da ni poročal o lastništvu 152 delnic Krke in 980 delnic Luke Koper iz leta 2007, za kar je plačal 250.000 evrov. Njegovo premoženje se s prodajo delnic Krke ni spremenilo, zato o teh spremembah tudi ni poročal, je pojasnil. Po njegovem mnenju mu tudi ni bilo treba pojasnjevati, koliko mu še dolguje Electa Inženiring. Po podatkih komisije se namreč njegove prijave premoženjskega stanja razhajajo za 2,7 milijona evrov, kar da Janković mora pojasniti. "Ne, niti mi ni treba, brez zamere. Če bi se povišala vrednost, ne pa, če se zmanjšuje," je povedal Janković.

Od podjetja KLM Naložbe je v nadzorovanem obdobju po podatkih komisije prejel približno 283.000 evrov. Janković, sicer 62,5-odstotni lastnik podjetja, je pojasnil, da s poslovanjem podjetja ni seznanjen, saj da ima vsa pooblastila njegov starejši sin Damijan Janković, ki je direktor KLM in tudi direktor Electe. Kot je dejal Zoran Janković, ve le, da je njegov sin prek KLM Naložb posloval takrat, ko je imel blokiran račun na Electi. Komisija, ki jo vodi Goran Klemenčič, je namreč v pogovoru z Jankovićem omenila več podjetij, ki v času njegovega županovanja poslujejo ali so poslovala z Mestno občino Ljubljana. Nekatera od teh naj bi posodila denar KLM Naložbam, nato pa naj bi KLM Naložbe določen znesek nakazale na Jankovićev tekoči račun.

Janković je dejal, da večine teh podjetij ne pozna in da nima kaj pojasnjevati ter da se ni "nikoli z nikomer o ničemer" dogovarjal. "Nedvomno je meni direktor dolžan. In nedvomno je, da ne sprašujem, kadar potrebujem, kako mi vrača denar. Kako pride do njega, ne vem in me ne zanima," je poudaril Janković. Javnost bo lahko očitno kmalu prisluhnila tudi pogovoru KPK z Janezom Janšo, saj je informacijska pooblaščenka dovolila medijem tudi dostop do tega. Janša sicer lahko zoper odločbo sproži upravni spor.

Drugače pa vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) vabilo na javni pogovor, ki ga je prek medijev izrekel ljubljanski župan Zoran Janković, razume kot neprimerno in se nanj ne bo odzvalo, so sporočili iz KPK. Kot povzemajo, je Janković predsednika komisije Gorana Klemenčiča povabil na soočenje oz. javni pogovor, kjer bi se pogovarjali o ugotovitvah komisije v povezavi z njegovim premoženjskim stanjem, mogoče pa še o integriteti in korupciji. Vodstvo komisije je prepričano, da se Zoran Janković "kot dolgoletni javni funkcionar in politik zaveda, da je imel možnost in priložnost za dajanje pojasnil v zvezi s svojim premoženjem v postopku pred komisijo, kar je tudi izkoristil - tako ustno kot pisno", so zapisali v odzivu.

Ob tem so spomnili še, da je Janković zoper komisijo sprožil tudi vrsto pravnih sporov; doslej je bil v treh neuspešen in čaka na odločitev vrhovnega sodišča. Jankovićevo povabilo na pogovor, ki ga je izrekel prek medijev, je za vodstvo komisije neprimerno. Kot so zapisali, je komisija neodvisen državni organ, ki deluje na podlagi in po postopku, ki ga določata zakon in poslovnik, odločitve pa sprejema tričlanski senat komisije na podlagi predlogov strokovnih služb komisije.

"Ne predsednik komisije, ne kakšen njen drug predstavnik se izven zakonsko določenega postopka ne bo udeleževal osebnih ali javnih srečanj, na katerih bi se z osebami, ki so ali so bile v obravnavi pred komisijo, pogovarjali, pregovarjali, sklepali posle ali dogovore...," so poudarili. KPK sicer v sporočilu navaja, da je v svojem poročilu Jankovića obremenila večkratnih kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, "ki so povezane predvsem z javno funkcijo, ki jo še vedno opravlja in v okviru katere sklicuje novinarske konference ter na njih poziva predstojnike državnih nadzornih organov na pogovor". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.