Rok Kašpar

, 13:00  |  Družba

3D tiskanje ni več futuristična utopija

Na področju tiskalnikov se je zgodila prava revolucija. Če se nam je še pred leti zdelo nemogoče, futuristično ali celo utopično natisniti predmete za vsakdanjo uporabo v treh dimenzijah, je to danes realnost. Iz sveta znanosti prihajajo novice o tem, kako nova 3D tehnologija tiskanja spreminja svet.

Pred dvema letoma so 83-letni upokojenki na Nizozemskem prvi zamenjali organ z nadomestkom, natisnjenim s 3D tiskalnikom. Projekt so zasnovali na raziskovalnem inštitutu BIOMED v Belgiji. Nadomestno čeljust so izdelali iz titana in je zato nekoliko težja od naravne čeljusti. Kljub temu pa je že dan po operaciji pacientka normalno govorila in požirala. Takšno tiskanje je v medicini zelo uporabno, kadar za nujno operacijo nimamo primerne proteze. Z novo tehnologijo 3D tiskanja jo lahko izdelamo v nekaj urah. Na univerzi Cornell v ZDA že razvijajo umetno uho, ki bi ga lahko prvič umetno implementirali v roku treh let. Pri tem uporabljajo samo tehniko 3D tiskanja z dodanim gelom, ki vsebuje žive celice. Njihovi kolegi na washingtonski univerzi raziskujejo možnost tiskanja nadomestnih kosti. 3D tiskanje je torej zelo uporabno za izdelavo različnih modelov, ki poleg medicine prav pridejo tudi v avtomobilski industriji, arhitekturi in strojništvu. Prav pride tudi za domačo uporabo. S takšnim tiskalnikom lahko natisnemo rezervni del za avto ali po meri izdelamo prstan za svojo zaročenko.

Tiskalniki za tiskanje v treh dimenzijah za zdaj še niso doživeli pravega buma, kar se tiče domače uporabe. Tiskalniki stanejo nekaj tisoč evrov, najosnovnejši manj kot dva tisočaka. Revija Monitor navaja družbo Gartner, kjer napovedujejo, da bi do leta 2016 večina 3D tiskalnikov stala do 2000 ameriških dolarjev. Takšni tiskalniki namesto barvila s pomočjo programa CAD nanašajo drobne kupčke materiala, ki se strdi. Glave 3D tiskalnikov se gibljejo v treh smereh in so precej počasne. Zaenkrat tiskanje traja od nekaj ur do nekaj dni. Cenejši tiskalniki imajo možnost tiskanja z eno snovjo, dražje izvedbe pa z dvema ali tremi, nekateri celo z večimi. Na internetu obstaja kar nekaj strani, kjer lahko uporabniki najdejo načrte za 3D tiskanje. Ena izmed takih je Defcad, ki temelji na načelu odportokodnosti in javne rabe. Trenutno največja spletna trgovina za 3D načrte je Thingiverse.

S 3D tiskalnikom je mogoče ustvariti marsikaj. Scott Summit je s to tehnologijo natisnil prvo kitaro. Če k natisnjeni plastični kitari dodamo nekaj dodatnih delov, dobimo pravi glasbeni inštrument. Mladi nadebudni kitaristi si bodo lahko s 3D tiskalniki natisnili replike kitar svojih vzornikov. Včasih za kakšne gadgete iz daljne Azije zaradi nizkih cen čakamo tudi več tednov. To bi se lahko s 3D tiskalniki močno spremenilo. Tehnologija nam že omogoča, da si doma natisnemo na primer ovitek za telefon. Na podoben način si lahko doma natisnemo stojalo za tablični računalnik, igrače ali celo plastične čajne skodelice.

Podobni premiki se dogajajo na področju mode. Continuum Fashion je leta 2011 v sodelovanju s podjetjem Shapeways s 3D tiskalnikom izdelal ženske kopalke. Lastnost teh kopalk je, da so zelo tanke (0,7 mm) in vodotesne. S skeniranjem telesa se odpira možnost, da bi si vsak preko 3D tiskalnika natisnil oblačila povsem po svojih merah. Že leto pred tem so na italijanskem modnem festivalu Mittelmoda za najbolj kreativno nagradili oblikovalko Pauline van Dongen, ki je predstavila čevlje z visoko peto, prav tako izdelane s 3D tiskalnikom.

© unfinishedman.com

Na amsterdamski univerzi za arhitekturo bodo zgradili prvo hišo s pomočjo 3D tiskalnika. Načrtovana hiša bo v obliki Möbiusovega traku in jo bodo postavili prihodnje leto. Najprej bodo s 3D tiskalnikom natisnili kose za ogrodje, nato pa jih bodo sestavili v celoto. Ideje so lahko še bolj nenavadne. S 3D tiskanjem bi lahko ultrazvok dobil povsem nov pomen. Fasotec in klinika Hiroo Ladies z Japonske je pričela nuditi storitev nosečnicam, da natisnejo model njihovega še ne rojenega otroka. Tak model izdelajo s pomočjo tehnologije BioTexture, ki sliko sprocesira v tridimenzionalno.

Kaj še lahko sledi? Hrana, na primer. Strokovnjak za 3D tiskanje Janne Kyttanen se sprašuje, zakaj ne bi v prihodnosti tiskali hrane, če danes že lahko tiskamo s pomočjo čokolade. Da bi predstavil te možnosti, je iz plastike v treh dimenzijah natisnil model paste, iz mavca pa model hamburgerja. S tem je pri ljudeh vzbudil vprašanje, zakaj ne bi nekega dne res s pomočjo 3D tiskalnikov tiskali pravo hrano, ki jo bomo lahko tudi zaužili.

3D tiskanje ima tudi negativne plati. Kot smo videli, je s 3D tiskalniki že danes možno natisniti marsikaj, žal tudi strelno orožje. To odpira nova vprašanja, povezana z varnostjo. Že danes imajo v ZDA burne razprave o tem, ali prepovedati strelno orožje za osebno uporabo ali ne, 3D tiskanje na tem področju odpira povsem nove dimenzije. V praksi to pomeni, da bomo z interneta naložili načrt za pištolo, ki si jo bo lahko vsak s 3D tiskalnikom natisnil doma. V Teksasu so začetek maja testirali plastično pištolo iz ABS plastike, izdelane na tiskalniku za šest tisoč evrov. Edini del, ki ni plastičen, je udarna igla. Pištolo je izdelal 25-letni študent Cody Willson, ki pištolo vidi kot pravico. Po njegovem bodo imeli dostop do pištol tudi tam, kjer je orožje za osebno uporabo prepovedano.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.