, 15:50  |  Družba

Saj je vse je v redu, ampak...

Bližnjim sosedom krške nuklearke od danes na voljo zaščitne tablete kalijevega jodida

Po besedah poveljnika republiške Civilne zaščite Srečka Šestana, ki v primeru jedrske nesreče odredi zaužitje kalijevega jodida, so posavski upravičenci po pošti prejeli kupon za nabavo tablet in zgibanko o njihovi pravilni uporabi.

Po besedah poveljnika republiške Civilne zaščite Srečka Šestana, ki v primeru jedrske nesreče odredi zaužitje kalijevega jodida, so posavski upravičenci po pošti prejeli kupon za nabavo tablet in zgibanko o njihovi pravilni uporabi.
© Matej Leskovšek

Prebivalcem, starim do 40 let, ki živijo znotraj pretežno 10-kilometrskega pasu od Nuklearne elektrarne Krško (Nek), je kot prva zaščita v primeru jedrske nesreče v šestih posavskih lekarnah od danes na voljo odmerek tablet kalijevega jodida. Za druge prebivalce Slovenije bodo te zaščitne tablete na voljo v devetnajstih bolnišnicah po državi. Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar je na današnji novinarski konferenci v Krškem pojasnil, da morajo omenjene tablete kot prvo zaščito v primeru malo verjetne jedrske reaktorske nesreče v pravilnem odmerku vzeti vsi do 40 let stari krški in brežiški občani, ki živijo znotraj navedenega pasu. Starejšim od 40 let pa radioaktivni jod ni več tako nevaren, je opozoril.

Kot je dodal, so se za brezplačno razdeljevanje tablet približno 18.000 Posavcem odločili glede na novo sprejeto doktrino, ki se od prejšnje razlikuje po svoji učinkovitosti in tem, da občani za primer nesreče kalijev jodid hranijo sami. Sicer v Neku skrbijo, da ne bi nikoli prišlo do jedrske nesreče in radioaktivnih izpustov. V primeru teh pa je potrebno zaužiti kalijev jodid, ki zadostuje za delovanje žlez v telesu, ki tako ne more absorbirati škodljivega radioaktivnega joda. Ta se nato izloči sam po naravni poti.

Po besedah poveljnika republiške Civilne zaščite Srečka Šestana, ki v primeru jedrske nesreče odredi zaužitje kalijevega jodida, so posavski upravičenci po pošti prejeli kupon za nabavo tablet in zgibanko o njihovi pravilni uporabi. Uprava RS za zaščito in reševanje pa ima na zalogi dovolj tovrstnih tablet, ki jih lahko vsem prebivalcem Slovenije zagotovi pravočasno oz. v osmih do desetih urah, je še dejal.

Sicer je odmerek kalijevega jodida odvisen od starosti posameznika, po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije pa je predvideno, da se z njim varuje vse prebivalce stare do 40 let oz. tako imenovano aktivno generacijo in njihove otroke, katerim so radioaktivni izpusti najbolj nevarni, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl. Ob izpostavljenosti radioaktivnemu jodu je po zaužitju kalijevega jodida v eni ali dveh urah po tem zaščita praktično 97-odstotna, s časovnim odmikov pa ta močno pada, je opozorila Čoklova in pristavila, da je zato hitro zaužitje bistvenega pomena. Sicer je rok uporabe tablet kalijevega jodida praktično neomejen, je še poudarila.

Novinarske konference se je udeležil tudi predsednik uprave Neka Stane Rožman, ki je dodal, da je projekt razdeljevanja omenjenih tablet zadnja oblika strategije zagotavljanja jedrske varnosti, ki pa je po njegovih zagotovilih v Sloveniji na visoki ravni. Projekt oskrbe s kalijevim jodidom vodijo Uprava RS za zaščito in reševanje, ministrstvo za zdravje in Nek, ki je po Rožmanovih podatkih za nabavo kalijevega jodida za Posavce brez davka prispevala približno 60.000 evrov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.