, 15:30  |  Politika

Prisrčno med Svetim sedežem in Slovenijo

Papež Frančišek sprejel Bratuškovo

Premierko Alenko Bratušek je v zasebno avdienco sprejel papež Frančišek.

Premierko Alenko Bratušek je v zasebno avdienco sprejel papež Frančišek.
© rtvslo.si

Papež Frančišek je danes v zasebno avdienco sprejel premierko Alenko Bratušek, ki obisk v italijanski prestolnici nadaljuje v Vatikanu. S pogovori pri Svetem sedežu bo predsednica vlade tudi zaključila svoj prvi delovni obisk v Rimu. Obisk pri Svetem sedežu so v kabinetu premierke označili kot nadaljevanje že vzpostavljenega dialoga in priložnost za nadaljnji razvoj in poglobitev odnosov. Na programu ima Bratuškova tudi srečanje z državnim tajnikom Vatikana, kardinalom Tarcisiom Bertonejem.

Papež Frančišek, prvi papež iz Latinske Amerike in prvi jezuit na tem položaju, je bil umeščen marca letos, potem ko je njegov predhodnik Benedikt XVI. odstopil konec februarja. Njegove slovesne umestitve se je ob predstavnikih slovenske Cerkve udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. S pogovori v Vatikanu bo premierka danes sklenila dvodnevni obisk v Rimu, kjer se je v sredo z italijanskim kolegom Enricom Letto in italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom pogovarjala o izhodu iz gospodarske in finančne krize doma in v EU ter o dvostranskih odnosih.

Premierko Alenko Bratušek je v zasebno avdienco sprejel papež Frančišek. Kot so sporočili iz kabineta predsednice vlade, se je Bratuškova s papežem srečala v luči poglobitve in krepitve odnosov med državama. Slovenija si želi nadaljevanja dialoga in sodelovanja na vseh ravneh in dobrim odnosom s Svetim sedežem pripisuje velik pomen, so dodali. S papežem sta posebno pozornost namenila tudi prihodnosti mladih in upanju. Premierka je pojasnila, da se veseli tudi multilateralnega sodelovanja in da si tudi v bodoče želi sodelovanj v okviru različnih multilateralnih forumov. Ob koncu je papeža Frančiška povabila v Slovenijo.

Kot so sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža, so bili pogovori slovenske premierke v Vatikanu prisrčni in so potrdili dobre odnose med Svetim sedežem in Slovenijo, povzema italijanska tiskovna agencija Ansa. "Potrjena je bila skupna pripravljenost za nadaljevanje konstruktivnega dialoga o dvostranskih vprašanjih, povezanih z odnosi med cerkveno in civilno skupnostjo, s posebno pozornostjo na zgodovinskem prispevku Katoliške cerkve v življenju države in na pomenu zaščite verske svobode za harmoničen razvoj slovenske družbe," so zapisali v sporočilu za javnost tiskovnega urada.

Ustavili so se tudi pri izzivih, s katerimi se Slovenija "sooča v času gospodarske krize, in pri pomoči, ki jo lahko katoliška skupnost v sodelovanju z državnimi ustanovami nudi pri socialni podpori prebivalstvu in pri izobraževanju mladih", so še sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža. S pogovori v Vatikanu je premierka zaključila dvodnevni obisk v Italiji in Vatikanu. Popoldne se bo v Ljubljani predvidoma že udeležila redne tedenske seje vlade. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.