|  Politika

Predsednik Pahor je odlikoval zaslužne

Odlikovanci

Odlikovanci
© STA/Nebojša Tejić

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnji podelitvi zlatega reda za zasluge smučarki Tini Maze in drugih odlikovanj v predsedniški palači dejal, da ta odlikovanja sporočajo, da se moremo in moramo veseliti uspehov drug drugega. Mazejeva je ob prejemu nagrade poudarila, da z nagrado pride tudi odgovornost, ki jo bo treba v prihodnje sprejeti.

Ko slavimo prejemnike odlikovanj, skupaj z njimi praznujemo dosežke, ki so izjemni in izredni, je ob podelitvi odlikovanj na današnji dan državnosti dejal Pahor. Odlikovanje po njegovih besedah ni le priznanje posameznikom ali skupini, ampak je veliko več. Kot pojasnjuje, je to sporočilo vsem, "da se moremo in moramo veseliti uspehov drug drugega, da zmoremo izreči pohvalo in zahvalo tistim, ki jo zaslužijo, da se znamo navdihovati z zmagami, ki so jih dosegli drugi, za preizkušnje, ki jih morda uspemo opraviti tudi sami".

Nagrajencem pa je Pahor dejal: "Ne glede na to, kdo ste prejemniki nagrad in odlikovanj, in ne glede na to, zakaj jih prejemate, imate skupno lastnost: imate osebnost, imate značaj, imate izdelan vrednostni sistem in imate neskončno močno voljo, da se borite za tisto, v kar verjamete ne glede na okoliščine."

Tina Maze je zlati red za zasluge prejela za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem. Ob zahvali za priznanje se je zahvalila tudi vsem, ki ji stojijo ob strani v trenutkih, ko je najtežje. Svojega dela nagrajenci po njenih besedah ne opravljajo zaradi nagrade. A priznanje, ko te ljudje vidijo kot navdih drugim, je največje, kar si ga lahko nekdo želi, je še dejala smučarka.

Pahor je danes podelil tudi druga odlikovanja. Red za zasluge je tako podelil Zvezni gimnaziji in Zvezni realni gimnaziji za Slovence v Celovcu za delovanje v korist slovenske narodne skupnosti v Avstriji, ki od nekdaj velja za steber slovenstva in ima tudi danes vodilno vlogo pri izobraževanju slovenske narodne skupnosti, ter Glasbeni matici iz Italije za delovanje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Red za zasluge sta prejela tudi Neva in Mile Trampuš za prispevek k razvoju ljubiteljske kulture na področju folklorne dejavnosti, kakovostnega poustvarjanja slovenskega plesnega in glasbenega izročila ter oblačilne dediščine, svoj opus pa sta ustvarjala 50 let. Za vsestranski prispevek pri razvoju slovenskega planinstva in ob 120. obletnici društvenega dela pa je Pahor red za zasluge danes podelil tudi Planinskemu društvu Ljubljana - Matica. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.