Borut Mekina

, 16:50  |  Politika

Izbrisani: Objavljamo Bavčarjev dokument

Igor Bavčar, 1992, notranji minister

Igor Bavčar, 1992, notranji minister
© Tone Stojko

Igor Bavčar je več medijem poslal svoje sporočilo za javnost, v katerem piše: "Danes ponovljena včerajšnja izjava Gregorja Viranta o odgovornosti vrha notranjega ministrstva in moji odgovornosti kot ministra za notranje zadeve pred dvajsetimi leti o izbrisanih, je le preusmerjanje pozornosti javnosti od Virantove odgovornosti. Pa ne le današnje. Minister Virant je bil v preteklosti dovolj dolgo v vrhu notranjega ministrstva odgovoren prav za to področje, da bi se reševanja te zadeve lahko lotil že takrat. Pa se ni." Bavčar v nadaljevanju piše, da sicer izbris obžaluje, da se je z spornimi rešitvami pred 20 leti strinjala tudi tedanja vlada in parlament.

Do izbrisa je prišlo zaradi političnih odločitev Demosa, ob sprejemanju prvega zakona o tujcih, v vladi Lojzeta Peterleta. A dokončno odločitev je sprejela prva vlada Janeza Drnovška, na svoji prve seji, pod istim novim-starim notranjim ministrom, Igorjem Bavčarjem. V prilogi objavljamo dopis, ki ga je leta 4. 6. 1992 Bavčar pripravil za vlado o izvrševanju in interpretaciji zakona o tujcih, v katerem je bivši vodja Odbora za človekove pravice predlagal, da se človekove pravice "izbrisanim" odmislijo. Dopis o interpretaciji 40. člena zakona o tujcih je Bavčar zaključil s sledečimi besedami: "Ministrstvo za notranje zadeve meni, da so bile v fazi osamosvajanja Republike Slovenije upoštevane vse pravice državljanov republik bivše Jugoslavije, ki izhajajo iz mednarodnih konvencij in meddržavnih pogodb, Osamosvojitveni zakoni (...) so v največji meri dopustili svobodno odločanje o statusu teh oseb. Zato menimo, da je v nadaljnjih postopkih potrebno odmisliti pridobljene pravice, saj so se jim odrekli zavestno..."

Bavčar se je tako odločil predvsem zato, ker so z urejanjem tega vprašanja povezane socialne in »eksistenčne pravice«, ki jim jih mora zagotavljati država. Zato se je zavzel, da bi čim manj ljudi dobilo stalno prebivališče.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.