|  Politika

Sindikati čakajo na spremembe plačnega sistema

Branimir Štrukelj

Branimir Štrukelj
© Borut Peterlin

Napoved notranjega ministra Gregorja Viranta, da bi se želel na temo sprememb plačnega sistema prihodnji teden sestati s sindikati javnega sektorja, je pri slednjih naletela na sumničavost. Branimir Štrukelj se sprašuje, ali vlada morda ne taktizira. A Virant pravi, da želi za novelo zakona najprej zeleno luč vlade, nato pa jo bo poslal sindikatom.

Virant je danes za STA povedal, da je besedilo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju že pripravljeno. Preden bo šel v usklajevanje s sindikati, pa želi opraviti razpravo na t. i. koordinacijski skupini ministrov za javni sektor. To bodo storili v četrtek po seji vlade, ob čemer Virant računa na podporo, sestanek s sindikati pa bi bil lahko prihodnji teden v torek. Šele nato bo s spremembami seznanil preostalo javnost.

"Toliko časa sem že v tem poslu, da imam teorijo zarote, da gre za taktiko, ki naj bi znižala prag reakcije sindikatov po eni strani zaradi udeležbe, po drugi pa bo budnost članstva bistveno manjša, ker se bo v večji meri hladilo v kakšni senci na domačem vrtu glede na to, da denarja za dopuste ni," pa je o tem danes za STA dejal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Štrukelj.

Predlogi sprememb se namreč po njegovih besedah dotikajo najbolj "travmatičnih in občutljivih" vprašanj. Bistvene spremembe bi se nanašale na določitev osnovne plače, vključno z napredovanji, na ureditev oziroma združevanje različnih vrst delovne uspešnosti in na realizacijo določbe ustavnega sodišča, ki zavezuje k drugačni določitvi kvoruma za sklepanje in spreminjanje kolektivne pogodbe.

Kot je pojasnil Štrukelj, pa sindikati še vedno ne vedo, kako naj bi vlada to urejala, saj še niso dobili nobenih gradiv.

Tudi vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je za STA dejal, da z vsebino predlogov ni seznanjen. Opozoril je še, da se na podlagi zadnjega dogovora med vlado in sindikati ne more nič spreminjati in je za letos in prihodnje leto tako ali tako "vse zamrznjeno".

Poleg tega sicer vlada sindikatom predlaga še aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske javnosti glede povračila potnih stroškov ter h kolektivni pogodbi za javni sektor glede plačila za pripravljenost na delo. Tudi o tem bosta vladna in sindikalna stran razpravljali na prihodnjem sestanku, rešitve pa se vežejo na konec maja sklenjeni sporazum vlade s Sindikatom policistov Slovenije (SPS).

O povračilu stroškov prevoza na delo in z dela je Virant že po junijskem sestanku s sindikati na to temo poudaril, da ne bo šlo za zniževanje obsega za to namenjenih sredstev, temveč za poenostavitev sistema. Po njegovih besedah je namreč ta zdaj zelo zapleten, saj se kombinira povračilo cene javnega prevoza s kilometrino. Namesto tega minister predlaga enostaven sistem kilometrine.

Tudi komisija za razlago kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti je sicer po informacijah STA ugotovila, da je veljavna ureditev neustrezna, ker javne uslužbence postavlja v neenak položaj. A ni nujno, da se bodo z novim sistemom strinjali vsi sindikati, saj je za nekatere ugodnejše povračilo potnih stroškov na podlagi cen javnega prevoza.

Pri ureditvi dodatka za čas stalne pripravljenosti na delo pa naj bi nameravala vlada višino dodatka na domu pustiti pri 20 odstotkih urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca ter uvesti dodatek za čas pripravljenosti na delo v drugem kraju v višini 50 odstotkov urne postavke. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.