|  Politika

Civilna družba za pravično Slovenijo z zahtevami do države

1. shod Civilne družbe za pravično Slovenijo: Predstavniki politike ali civilne družbe?

1. shod Civilne družbe za pravično Slovenijo: Predstavniki politike ali civilne družbe?
© Borut Krajnc

Civilna družba za pravično Slovenijo, kateri se je do sedaj pridružilo 41 civilno-družbenih gibanj, je na današnji novinarski konferenci predstavila 18 zahtev in predlogov za pravično državo. Zahteve se med drugim nanašajo na pravosodje, šolstvo, zdravstvo in medije ter na delovanje države kot celote.

Kot je dejal Jože Možina, med drugim zahtevajo dosledno spoštovanje države Slovenije, njenih simbolov in obrambnih sil, spoštovanje temeljnih pravic in svoboščin vseh državljanov. Prav tako zahtevajo transparentno demokracijo z volilnim sistemom, ki povečuje odgovornost izvoljenih poslancev in omogoča učinkovito vladanje. Zahtevajo tudi medijsko svobodo ter enakovredno in nepristransko posredovanje družbenih in političnih sporočil. Zavračajo nasilje kot obliko političnega boja.

Po besedah Mitje Štularja zahtevajo tudi odpravo vplivov države na gospodarstvo, sodstvo in medije, zahtevajo takojšnjo vzpostavitev odgovornosti organov nadzora in poslovodstev družb ter zavodov v državni lasti. Prav tako zahtevajo pozitivno kadrovsko selekcijo v vseh segmentih družbe in zavračajo delitev kadrov po politični, ideološki, verski ali kateri koli drugi usmeritvi.

Urška Makovec je predstavila zahteve na področju pravosodje. To naj bo prenovljeno, učinkovito in pravično. Zahtevajo, naj bodo na podlagi dokazov obsojeni odgovorni za gospodarska oškodovanja in druga huda kriminalna dejanja, da bo obsojenim zaplenjeno nezakonito pridobljeno premoženje in da bo sojenje potekalo v razumnem roku ter da sodstvo ne bo sledilo kateri koli politični opciji.

Na področju skrbi za družine in mlade so proti dodatnim varčevanjem na škodo družin. Kot je dejala Andreja Poljanec, zahtevajo, naj vlada prednostno pristopi k reševanju problematike brezposelnosti mladih in zniža obdavčitev plač ter ostalih aktivnih dohodkov ter spodbudi odpiranje novih delovnih mest. Zahtevajo tudi kakovostno in dostopno zdravstveno oskrbo ter kakovostno in pluralno šolstvo, ki bo imelo glavni poudarek na uporabnem znanju.

Prav tako zahtevajo, naj se breme krize pravično razporedi ter naj se zaščiti kmečko prebivalstvo, kateremu sedaj po mnenju predsednika Svetovnega slovenskega kongresa Borisa Pleskoviča grozi dodatno izčrpavanje z nesorazmernim nepremičninskim davkom.

Po besedah Jožeta Možine je njihov interes, da se zahteve razširijo med ljudi. Prepričani so namreč, da je uresničitev zahtev v dobrobit vseh prebivalcev Slovenije in Slovencev po svetu. Štular pa tudi pričakuje, da se bodo na zahteve odzvali tisti, ki imajo odločevalske vzvode in moč. Nova zborovanja Civilne družbe za pravično Slovenijo, kot je bilo 27. junija, pa lahko po Možinovih besedah pričakujemo jeseni. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.