Igor Mekina

, 19:00  |  Svet

EU: rekordno nezaupanje ali optimizem?

Zadnja raziskava Evrobarometra dokazuje rekordno nezaupanje v EU ali pa večjo dozo optimizma v EU – odvisno od zornega kota medijev v članicah EU

V vse bolj razdeljeni EU, kjer se vsak dan bolj očitno kažejo razlike med bogatimi in revnimi članicami Evropske Unije, so vse bolj različne tudi interpretacije istih podatkov. Tako kot je mogoče na pol poln kozarec oceniti tudi kot na pol prazen kozarec, je z enako metodo podatke o mnenju državljanov EU moč oceniti iz 'optimističnega' ali 'pesimističnega' zornega kota. Morda najbolj očiten je primer Eurobarometra, raziskave javnega mnenja, ki se redno izvaja v vseh članicah EU, v kateri je tudi 64 Slovencev potrdilo, da se čutijo 'Evropejce'.

Spomladi letos, med 10. in 26. majem, je bila raziskava izvedena na vzorcu 32.694 ljudi. Na spletnih strani, ki podpira investicije v EU, je bila zadnja raziskava predstavljena v optimističnih tonih, v članku, ki je za pomladni barometer 2013 v naslovu napovedal »večjo dozo optimizma«. V raziskavi so izpostavili predvsem dejstvo, da se šest od desetih državljanov članic EU čuti Evropejce in da si želijo izvedeti več o svojih pravicah, čeprav jih manj kot polovica (46 odstotkov) res ve, kakšne so te pravice. »Današnji rezultati kažejo, da Evropejci gledajo na svoje pravice kot na najbolj pomemben rezultat članstva v EU, saj šest od desetih vprašanih svobodno gibanje ljudi, blaga in storitev vidi kot najbolj pozitiven rezultat EU,« so zapisali na evropski strani, posvečeni promociji investiranja v EU.

Ob tem »kljub krizi tisti, ki so optimistični o prihodnosti EU, številčno presegajo tiste, ki so pesimisti. v 19 od 28 držav, medtem ko se pesimizem glede krize zaposlovanja po vsemu sodeč zmanjšuje. Skorajda sedem (67 odstotkov) od desetih Evropejcev - in takšno je večinsko stališče v vseh državah EU - je prepričanih, da evropski glas v svetu šteje«, so poudarili v tej oceni raziskave. Ob tem so kot pozitiven ocenili tudi podatek, da absolutna večina (51 odstotkov vprašanih) podpira ohranitev evra, pri čemer državljani v članicah, ki so v območju evra, skoraj z dvotretjinsko večino (62 odstotkov) podpirajo ohranitev skupne evropske valute. Ta podpora pa je najvišja (med 68 in 77 odstotki) prav v štirih državah, ki so se zadnje priključile evru (Estonija, Malta, Slovenija in Slovaška). Tudi v Romuniji je agencija ActMedia poudarila predvsem »optimistične« podatke iz raziskave

Povsem drugače so isto raziskavo ocenili v medijih, ki so do EU praviloma zelo kritični. »Večina Evropejcev ne zaupa EU,« so v naslovu zapisali v britanskem Expressu.  »Večina prebivalcev Evropske unije ji kot instituciji, kot kaže raziskava, ne zaupa. Študija kaže, da število ljudi, ki nasprotujejo Evropski Uniji, narašča. V poniževalnem udarcu za predsednika EU Hermana Van Rompuya je večina, 60 odstotkov državljanov, dejala, da ne verjamejo v blok 28 držav. Raziskava je dala dodatno težo križarskemu boju Expressa za to, da Britanija izstopi iz Evropske Unije in je pokazala na pravilnost mnenja več sto tisoč naših bralcev. Zadnja raziskava je namreč pokazala, da skorajda dve tretjini državljanov EU ne verjame EU, kar je triodstotni skok v primerjavi z lanskim letom. Ta številka vključuje tudi 83 odstotkov Ciprčanov, 80 odstotkov Grkov, 75 odstotkov Špancev in 71 odstotkov Portugalcev. V Veliki Britaniji 68 odstotkov vprašanih ne verjame EU. Sedeminšestdeset odstotkov Evropejcev je prepričanih, da njihov glas v EU ne šteje nič, kar je najvišji odstotek po letu 2004, ko so pričeli postavljati to vprašanje,« so zapisali v Expressu in dodali, da 55 odstotkov vprašanih pričakuje nadaljevanje ekonomske krize.

V Veliki Britaniji je raziskava znova pogrela vprašanje vračanja določenih EU predanih pristojnosti nazaj pod okrilje britanske suverenosti. Izkoristili so jo tudi člani strank, ki se zavzemajo za odhod VB iz EU, na primer Paul Nuttall, namestnik predsednika stranke UKIP, ki je dejal, da »raziskava, ki jo je naredila EU, dokazuje, da podpora EU pada iz meseca v mesec. Medtem ko kriza evra postaja socialna kriza nezaposlenosti in brezupa, se nezaupanje v EU povečuje…« Zanimivo je, da so tudi v Euroactivu,  ki dogajanja v EU spremlja še posebej vztrajno in podrobno, ob zadnjem Evrobarometru izpostavili predvsem dejstvo, da več kot 60 odstotkov vprašanih ne zaupa EU. Po oceni te strani se je »število Evropejcev, ki ne zaupajo EU, v zadnjih šestih letih podvojilo in je na rekordni višini,« saj je še leta 2007, pred krizo, »nezaupanje v EU pokazalo le 32 odstotkov vprašanih«.

V luči teh podatkov se še kot posebej problematičen zdi dolgoročen ostanek Velike Britanije v EU. Premier David Cameron je referendum o tem vprašanju napovedal za leto 2017, toda celo v primeru, da si Velika Britanija uspe doseči vrnitev pristojnosti, ki jih je prenesla na Bruselj, ni zelo verjetno, da bo država v bližnji prihodnosti vstopila v območje evra, saj ta korak v Veliki Britaniji podpira komaj 15 odstotkov vprašanih Britancev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.