Darja Kocbek

, 10:00  |  Svet

»Val alergij, kot ga še nismo videli«

Konzervans MI v izdelkih za nego telesa povzroča alergije

Številne kreme, deodoranti, geli za prhanje, šamponi in drugi izdelki za nego telesa vsebujejo kemikalijo, za katero zdravniki ugotavljajo, da povzroča alergije. To je konzervans MI oziroma metilizotiazolinon, ki so mu ljudje danes izpostavljeni v veliko večjih koncentracijah kot v preteklosti. Dermatologi ugotavljajo, da se je zaradi tega najbrž povečalo število alergij, ki se kažejo kot rdeča in srbeča koža, kot pekoča in mehurjasta koža.

Kot poroča britanski Telegraph, ima v Veliki Britaniji zdaj vsak dvanajsti odrasli in vsak peti otrok ekcem oziroma dermatitis. MI vsebujejo tudi barve, dodajajo ga izdelkom, da bi preprečili rast bakterij in kvasovk. Pristojni organi za nadzor kemikalij v ZDA in EU ocenjujejo, da je MI nestrupen in je njegova uporaba varna. Dr. John McFadden, dermatolog na St. John’s Institute of Dermatology v Londonu, opozarja, da v praksi »pravkar doživljamo val alergij, ki ga v življenju še nismo videli«. Številni bolniki imajo rdečo kožo in otekline na obrazu. »Kozmetično industrijo zato pozivam, naj ne čaka na zakonodajo, naj ukrepa, preden se bo problem zaostril,« pravi McFadden.

Koncentracija MI danes v izdelkih za nego telesa znaša do 100 delcev na milijon (ppm), kar je do 2.500 odstotkov več kot v preteklosti, ko so ga mešali s konzervansom metilcloroizotiazolinone (MCI) v razmerju tri proti ena, ki pa ga ni več dovoljeno uporabljati, ker prav tako povzroča alergije. Ko so MI še uporabljali v kombinaciji z MCI, je bila koncentracija MI v proizvodih štirje delci na milijon (ppm). Povečanje na do 100 delcev dovoljujejo predpisi EU iz leta 2005. Ker se je od takrat, zlasti pa v zadnjih dveh letih, število alergij zelo povečalo, dermatologi verjamejo, da je to povezano s povečanjem koncentracije MI.

Evropsko združenje za kontaktni dermatitis (ESCD) je že pozvalo evropsko komisijo, da bi bilo treba preveriti, kakšna koncentracija MI je varna. Predsednica združenja Margarida Gonçalo je v pismu, ki ga je v Bruslju poslala januarja, napisala, da je potrebno nujno ukrepati, saj je ekcem nevaren za državljane EU. Dr. Ian White, dermatolog na St John’s Institute of Dermatology, evropski komisiji očita malomarnost, saj je dobila že več opozoril, pa še vedno ni ukrepala. »Če bi šlo za hrano, bi gotovo že ukrepala,« je prepričan.

Potrošniška organizacija Environmental Working Group (EWG) na svoji spletni strani opozarja, da je MI precej nevarna kemikalija, saj naj bi povzročal različne alergije in motnje imunskega sistema. Po nekaterih študijah, ki jih ima EWG, povzroča tudi poškodbe možganskih celic in živcev. Nekateri proizvajalci so že sami prenehali uporabljati MI v svojih kozmetičnih izdelkih. Seznam izdelkov, ki vsebujejo MI, je objavljen na spletni strani

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.