Igor Mekina

, 15:30  |  Svet

Program XKeyscore vidi vse

Britanski Guardian je razkril nov program, ki analitikom NSA omogoča tudi spremljanje aktivnosti 'tarč' v realnem času ter spremljanju vsega, kar počnejo za računalnikom

Poročilo iz leta 2007 kaže, da je bilo tega leta v bazah NSA zbranih 850 milijard telefonskih klicev in 150 milijard obiskov spletnih strani.

Poročilo iz leta 2007 kaže, da je bilo tega leta v bazah NSA zbranih 850 milijard telefonskih klicev in 150 milijard obiskov spletnih strani.
© Arhiv Mladine

Glenn Greenwald je v Guardianu  objavil nov članek, ki razkriva vseobsežnost vohunskih programov NSA. Gre za program XKeyscore, ki analitikom NSA omogoča, da zabeležijo in analizirajo dobesedno vsak pritisk na tipko, ki ga izvaja njihova tarča. Program tudi pojasnjuje besede Edwarda Snowdna, ki je v svojem prvem intervjuju v Hong Kongu dejal, da je kot analitik lahko vohunil za vsako osebo, če je le imel njegov elektronski naslov ali nek drug podoben podatek. Ameriški kritiki so Snowdnovo izjavo takoj ocenili kot izmišljotino, toda podatki, ki jih razkriva ameriška izdaja Guardiana dokazujejo, da je imel žvižgač, ki je danes zapustil rusko letališče Šeremetjevo, še kako prav.

Analitiki NSA so namreč lahko z vpisom nekaj preprostih ključnih pojmov rudarili in skozi ogromno število meta-podatkov, ki jih ima NSA zbranih o vsakem uporabniku spleta, prišli do skorajda vsega, kar tipičen uporabnik počne na internetu - to pa pomeni dostop do vse zgodovine brskanja (tudi če je bila na domačem računalniku zbrisana), vseh iskanih pojmov, vsebine vseh elektronskih sporočil in podobno. Ob tem lahko analitiki NSA program uporabljajo tudi v realnem času, kar pomeni, da lahko z njim dobesedno gledajo kaj v nekem trenutku počne njihova tarča, ki nič hudega sluteč uporablja svoj domači računalnik.

Program XKeyscore je zato najširši program, ki ga ima NSA na razpolago in ki je namenjen digitalnemu obveščanju (vohunjenju) preko omrežij. V skladu z ameriškim zakonom naj bi sicer analitiki po zakonu FISA potrebovali 'individualizirano' zahtevo za vohunjenje za vsakega ameriškega državljana, ki komunicira s tujimi tarčami, vendar program XKeyscore omogoča, da se spremljajo tudi ameriški državljani brez kakršnekoli individualizirane' zahteve, vkolikor agencija že ima kakšen individualen podatek, kot je na primer elektronski naslov, IP naslov računalnika, mobilna telefonska številka ali kakšen podoben podatek. Namen programa XKeystroke je preiskava zbranih 'meta-podatkov', torej neindividualiziranih oziroma grobih podatkov, ki jih NSA zbira neposredno s strežnikov devetih največjih globalnih IT podjetij (od Googla do Microsofta) ter preko podmorskih kablov.

Po podatkih NSA naj bi s tem programov ujeli okoli 300 teroristov, analitike pa prav tako opozarjajo, da naj svoje iskanje čim bolj omejijo, saj bi sicer lahko dobili preveč zadetkov, skozi katere se bodo težko prebili. Posebna ilustracija NSA kaže, kaj vse lahko analitiki NSA preiskujejo. To vključuje »vsak elektronski naslov, ki je bil uporabljen v nekem trenutku, skupaj z uporabniškim imenom in domeno, katerokoli mobilno telefonsko številko ter aktivnost uporabnika, kar vključuje spletno pošto in razna pomenjkovanja po socialnih forumih. Program išče tudi po vsebini elektronskih sporočil, spletnih strani in dokumentih, vključno z rubrikami, kamor se vpisujejo naslovniki. Pošto lahko obveščevalci NSA tudi odpirajo s pomočjo svoje programske opreme. Na ta način se preiskujejo ne samo podatki vseh tarč, ki jih izberejo, pač pa tudi komunikacije, ki prečkajo ZDA ali končajo v ZDA. Ker pa večina podatkov fizično dejansko konča na ameriških strežnikih, to seveda pomeni, da imajo ameriške službe že zgolj zaradi tega dostop do večine podatkov, ki se pretakajo po spletu.

Eden od dokumentov, strogo zaupen dokument iz leta 2010, navaja, da lahko analitiki za splošen nadzor zaprosijo in ga takoj dobijo celo tako, da preprosto kliknejo na nekaj padajočih (pull-down) menijev na svoji spletni strani. S tem ko so jih odprli, so namreč že dosegli vse kriterije za legalno in vsebinsko spremljanje svojih tarč (Legal and Targeting Justifications). Že to kaže, kako ohlapen je navidezen sodni nadzor nad NSA, ki ga v obrambo aktivnosti NSA izpostavljajo ameriški uradniki. Aktivnost na Facebooku ameriški obveščevalci preprosto spremljajo zgolj z vpisom imena iskane osebe in obdobja, ki zanima analitika. Število podatkov, ki jih program obdeluje, neprestano narašča. Poročilo iz leta 2007 kaže, da je bilo tega leta v bazah NSA zbranih 850 milijard telefonskih klicev in 150 milijard obiskov spletnih strani. Vsak dan so v NSA zbrali dodatnih 1-2 milijardi podatkov.

Prav v tej količini pa se skriva tudi tehnična omejitev vohunjenja. Zaradi ogromne količine podatkov naj bi bile vse prestrežene količine podatkov analitikom na voljo v celoti samo pet dni, meta-podatki pa mesec dni. Nek dokument pojasnjuje, da lahko zaradi velike količine podatkov zbrane podatke v posebni bazi z imenom Pindalle hranijo samo 24 ur. Zato so pripravili še poseben program, kamor se za dalj časa odlagajo zanimivejši podatki, ki na strežnikih ostajajo do pet let. Pri tem analitike zaradi tega, kar preiskujejo, po navedbah Glenna Greenwalda nadrejeni zelo redko sprašujejo karkoli, tako da je možnost zlorab zelo velika. Leta 2012 naj bi NSA dnevno zbirala že po 41 milijard podatkov. Najnovejša razkritja so že sprožila vrsto kritik v organizacijah za varstvo človekovih pravic. V ZDA je prakso NSA najbolj ostro kritizirala zveza ACLU. Nadaljevanje razkrivanja zlorab ameriških obveščevalnih služb pa znova razkriva britanski Guardian oziroma njegova ameriška izdaja – kar veliko pove tudi o klavrnem stanju ameriškega tiska v zadnjem času.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.