, 11:30  |  Svet

"Varčevanja ni moč imeti za strategijo"

ZDA zelo zainteresirane za okrevanje grškega gospodarstva

Potem ko je ameriški podpredsednik Joe Biden je v intervjuju za grški časnik Katimerini dejal, da so ZDA zelo zainteresirane za okrevanje grškega gospodarstva in si želijo, da Grčija ostane v območju evra, se je za Grčijo zavzel še ameriški predsednik Barack Obama, ki je pohvalil prizadevanja grškega primera Antonisa Samarasa, čigar vlada je sprejela "pogumne in težke" ukrepe za izvedbo strukturnih reform v Grčiji. Ob sprejemu Samarasa v Beli hiši pa je Obama vseeno menil, da golo varčevanje ne more biti strategija za pot iz krize.

"Ameriška vlada je vedno zagovarjala stališče, da je to, da Grčija ostane močan in pomemben del območja evra, v našem izjemno velikem interesu," je ob obisku grškega premiera Antonisa Samarasa v Beli hiši dejal Biden. Po njegovih besedah so tako ZDA zelo zainteresirane za gospodarsko okrevanje Grčije. Ob tem je povedal še, da se zavedajo "velikanskega žrtvovanja" Grkov v zadnjih letih, povezanih z ostrimi varčevalnimi ukrepi, h katerim so se Atene zavezale v zameno za mednarodno pomoč. Mnoge evropske partnerice Grčije, zlasti Nemčija, namreč bolj kot ukrepe za spodbujanje gospodarstva podpirajo varčevalno politiko. Za Grčijo je pomembno tudi stališče Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da bi morale države območja evra izvesti delni izbris grškega dolga, tako kot so to v preteklosti storili zasebni upniki. A tudi temu Nemčija nasprotuje.

Grčijo od leta 2010 nad vodo držijo mednarodna posojila. Skupaj je trojka mednarodnih posojilodajalcev - Evropska komisija, Evropska centralna banka in IMF - državi odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v višini prek 100 milijard evrov. Obama je srečanje s Samarasom, ki je potekalo v Ovalni pisarni, izkoristil za ponovno izpostavitev stališča ameriških gospodarskih svetovalcev, da prestrogo varčevanje duši gospodarsko rast. Po besedah ameriškega predsednika sta se s Samarasom strinjala, da "varčevanja ne moremo imeti za strategijo". "Pomembno je, da imamo načrt za konsolidacijo javnih financ za obvladovanje dolga, a je prav tako pomembno, da so v središču rast in delovna mesta," je dejal ameriški predsednik.

Samaras je na drugi strani znova spomnil na velike žrtve Grkov v zadnjih letih. Opozoril je na problem brezposelnosti, ki je v državi 28-odstotna, med mladimi pa 60-odstotna. "Na področju strukturnih sprememb bomo naredili, kar je treba, a naš poudarek mora biti na rasti in ustvarjanju novih delovnih mest," je dejal grški premier. Obama pa je izrazil še zaupanje, da bo Samaras nadaljeval s strukturnimi reformami, ki so nujne za krepitev grške konkurenčnosti. Atene so se v zameno za pomoč zavezale k vpeljavi nepriljubljenih reform, med drugim obsežnemu znižanju števila zaposlenih v javnem sektorju.

Sicer pa bo imel Obama, kot je napovedal v četrtek, danes novinarsko konferenco. Sklical jo bo zadnji dan pred svojimi osemdnevnimi počitnicami. Poznavalci pričakujejo, da bo na konferenci prvič osebno pojasnil odločitev o odpovedi dvostranskega srečanja z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Zelo verjetna tema pa je tudi zaprtje ameriških veleposlaništev v severni in vzhodni Afriki zaradi groženj s terorističnimi napadi. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.