, 16:00  |  Politika

Kronika diletantizma ali denarja je toliko, da ga vračamo EU

Slovenija mora vrniti osem milijonov evrov iz skupne kmetijske politike

Komisija vsako leto opravi več kot 100 revizij, s katerimi preveri, ali sta nadzor članic in njihovo odzivanje na pomanjkljivosti zadostna.

Komisija vsako leto opravi več kot 100 revizij, s katerimi preveri, ali sta nadzor članic in njihovo odzivanje na pomanjkljivosti zadostna.
© Arhiv Mladine

Evropska komisija je objavila, da mora 14 držav, med njimi tudi Slovenija, v skupno evropsko blagajno vrniti 179,83 milijona evrov neupravičeno porabljenih sredstev za kmetijsko politiko. Največ sredstev, okoli 40 milijonov evrov, morata vrniti Velika Britanija in Poljska, Slovenija pa dobrih osem milijonov evrov. Nekaj teh sredstev je komisija že izterjala, zato bo finančni vpliv današnjega sklepa v postopku potrditve obračunov znašal približno 169 milijonov evrov. Ta sredstva bodo države vrnile v proračun EU zaradi neupoštevanja pravil ali neustreznih postopkov nadzora nad izdatki za kmetijstvo, so sporočili v Bruslju.

V primeru Slovenije se popravek predlaga zaradi pomanjkljivosti v identifikacijskem sistemu za zemljišča, vključno z neupravičenimi izplačili, napačnim izračunom sankcij in retroaktivnimi izterjavami zaradi neupravičenih izplačil. Višina je določena pri 8,09 milijona evrov. Z Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so sporočili, da je prvotni predlog komisije znašal 8,4 milijona evrov, vendar je bil v postopku pred spravnim organom znižan. Po prvotnih ocenah bi lahko bila za vsa leta od 2006 do 2008 uporabljena petodstotna finančna korekcija v okvirnem znesku 16 milijonov evrov, vendar je slovenskim organom že med rednim revizijskim postopkom uspelo prepričati komisijo, da je teža ugotovljenih kršitev manjša.

Evropski revizorji so Sloveniji očitali pomanjkljivosti na področju sistema za identifikacijo zemljišč, saj naj bi bile med upravičene površine v nekaterih primerih vključene tudi neupravičene površine (npr. ceste), nekatere površine pa so bile v grafične enote rabe kmetijskih zemljišč (gerki) umetno povezane s t.i. mostički ali dolgimi in ozkimi povezovalnimi pasovi. Revizorji so Sloveniji očitali tudi pomanjkljivosti na področju kontrol na terenu ter pri izračunih izplačil in sankcij v primeru kršitev. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter agencija sta po prvih prejetih revizijskih ugotovitvah pristopila k odpravi očitanih pomanjkljivosti, zato so bile v preteklih letih te že odpravljene.

Zagotovljeno je redno posodabljanje evidence gerkov, odpravljeni so bili t.i. mostički, v register kmetijskih gospodarstev se redno prenašajo vsa ugotovljena neskladja, v uporabi je nov pravilnik o registru, ki izboljšuje nadzor nad prijavo upravičenih površin, vzpostavljen je sistem za ugotavljanje in sankcioniranje namernih kršitev. Prav tako izračun izplačil in sankcij poteka v skladu s predpisi, potekajo pa tudi postopki za odvzem neupravičeno dodeljenih plačilnih pravic in izterjavo neupravičeno prejetih sredstev.

Velika Britanija bo morala vrniti 40,4 milijona evrov zaradi pomanjkljivosti v identifikacijskem sistemu za zemljišča in v geografskem informacijskem sistemu, pri pregledih na kraju samem ter izplačilih in sankcijah na Škotskem. Med drugim bo morala še 18,6 milijona evrov vrniti zaradi pomanjkljivosti pri dodelitvi pravic. Poljska bo denimo morala vrniti 39,2 milijona evrov zaradi pomanjkljivosti v identifikacijskem sistemu za zemljišča in pri geografskem informacijskem sistemu, pri upravnem navzkrižnem preverjanju, izplačilih, uporabi sankcij, retroaktivnih izterjavah in zapoznelih pregledih na kraju samem.

Kot pojasnjujejo v komisiji, so članice pristojne za upravljanje večine izplačil v okviru skupne kmetijske politike, ki se opravijo pretežno prek njihovih plačilnih agencij. Pristojne so tudi za nadzor. Komisija vsako leto opravi več kot 100 revizij, s katerimi preveri, ali sta nadzor članic in njihovo odzivanje na pomanjkljivosti zadostna. Če med revizijo ugotovi, da država sredstev EU ne upravlja in ne nadzoruje dovolj dobro, da bi lahko zagotovila njihovo ustrezno uporabo, lahko od nje zahteva, da sredstva vrne. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.