, 09:00  |  Svet

Egiptovske kronike nemirov in nasilja

Skoraj dvesto mrtvih v nasilju v Egiptu - Premier za razpustitev Muslimanske bratovščine – Turisti ostajajo doma

Policisti in vojaki so včeraj pregnali podpornike odstavljenega predsednika Mohameda Mursija iz mošeje Al Fath v Kairu, ki so jo zasedali od petka zvečer. Varnostne sile so tik pred tem obstreljevali z minareta mošeje, pripadniki varnostnih sil pa so na to odgovorili z ognjem. Med streljanjem je več deset islamističnih protestnikov v paniki zbežalo iz mošeje. Egiptovski premier Hazem al Beblavi je predlagal razpustitev Muslimanske bratovščine, potem ko je vlada sporočila, da je bilo v spopadih med pristaši odstavljenega predsednika Mohameda Mursija in policije v Egiptu ubitih skoraj dvesto. Neimenovani vir pa je dejal, da so v Gizi prijeli brata vodje Al Kaide Mohameda al Zavahirija.

Mursijevi podporniki so se v mošejo zatekli v petek zvečer po protestih proti začasnim egiptovskim oblastem, potem ko se je pričela policijska ura. V mošejo so se zabarikadirali in se s policijo nato pogajali o predaji, vendar so se vztrajno upirali pozivom k odhodu iz mošeje, saj naj bi jih bilo strah razjarjene množice nasprotnikov Mursija in Muslimanske bratovščine. Do poldneva je policija iz mošeje uspela umakniti več deset demonstrantov in jih je zaščitila pred nasilno množico. Zaseda mošeje je sledila krvavim protestom na "petek jeze", h kateremu so pozvali podporniki Mursija in nasprotniki prehodnih oblasti. Petkovo nasilje je po zadnjih uradnih podatkih zahtevalo 173 življenj, več kot 1.300 je bilo ranjenih. Policija je v petek prijela tudi 1.004 pripadnike Muslimanske bratovščine, od tega samo v Kairu 558.

Muslimanska bratovščina je sicer v petek pozvala k vsakodnevnim protestom proti začasnim egiptovskim oblastem in vojaškemu udaru, s katerim je bil 3. julija strmoglavljen Mursi. Vojaško krilo Muslimanske bratovščine je sporočilo, da je bil v petkovem nasilju s strelnim orožjem na trgu Ramzes v Kairu ubit tudi sin vrhovnega vodje bratovščine Mohameda Badieja, Amar Badie. Predloge za razpustitev Muslimanske bratovščine pristojni ministri sedaj še preučujejo. Razpustitev je postala zelo verjetna, ker so voditelji bratovščine vzpodbujali napade na vladne ustanove in policijske postaje, požige uradov in cerkva. Po mnenju aktualnih oblasti njihova dejavnost presega vse dovoljene meje uličnih protestov in ogroža varnost javnosti.

Kot pojasnjuje BBC, je Muslimanska bratovščina tehnično že prepovedana organizacija, saj so jo leta 1954 vojaške oblasti razpustile. Nedavno pa se je registrirala kot nevladna organizacija. Če bi jo sedaj razpustili, bi lahko oblasti zasegle njeno premoženje. Neimenovani varnostni vir pa je sporočil, da so brata vodje Al Kaide, Ajmana al Zavahirija, prijeli na njegovem domu v Gizi južno od Kaira. Mohamed al Zavahiri je džihadist, ki je bil leta 2011 izpuščen iz zapora. Prijeli so ga, ker podpira Mursija, je še povedal neimenovani varnostni vir.

Letalo, ki bi moralo včeraj iz Ljubljane v Egipt prepeljati okoli 180 turistov, se je tja odpravilo le po tiste, ki sedaj tam počitnikujejo. Slovenske turistične agencije so namreč gostom odsvetovale potovanje v Egipt in jim ponudile menjavo aranžmaja, kar so potniki upoštevali. Tudi prihodnji poleti v Egipt so do nadaljnjega ustavljeni. Direktor prodaje v Kompasu Peter Majerle je potrdil, da bo vseh 180 turistov, ki bi morali potovati v Egipt, ostalo doma. Vsakega posebej so poklicali in jim odsvetovali potovanje, potniki pa so se odločili, da se bodo odpravili na kakšno drugo destinacijo oziroma zamenjali aranžma. Nekateri so se sicer odločili prestaviti potovanje v Egipt za nedoločen čas, slovenske turistične agencije pa jim bodo takoj, ko bo to mogoče, omogočile počitnikovanje v tej državi.

Nika Vrhovnik iz turistične agencija Palma je pojasnila, da so gostom takoj po dodatnih priporočilih zunanjega ministrstva ponudili možnost zamenjave aranžmaja za drugo destinacijo ali drug termin počitnikovanja v Egiptu. Naknadno so iz turistične agencije sporočili, da so ustrezne rešitve našli tudi za vse tiste, ki so kljub trenutnim razmeram danes želeli odpotovati v Egipt. V turističnih agencijah še naprej pozorno spremljajo razmere v Egiptu, poudarjajo pa, da je stanje v turističnih mestih Šarm El Šejk in Hurgada, kjer počitnikujejo slovenski turisti, mirno. Za nadaljnje odhode se bodo odločali glede na stanje v državi in priporočila ministrstva za zunanje zadeve. Zunanje ministrstvo je namreč zaradi aktualnih dogajanj v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih te države slovenskim državljanom odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Egipt. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.