Tea Wutte

, 09:30  |  Svet

Izrael nad beduinske vasi v puščavi

Izraelski organi so znova, tokrat že 54-tič v zadnjih treh letih, uničili beduinsko vas v puščavi Negev

Prebivalci beduinskih naselij so te dni lahko samo nejeverno opazoval početje izraelskih uradnikov in policistov, ki so opremljeni z pendreki, orožjem in mehanizacijo uničevali šotore in hiše v vasi Al-Araqib, saj želi vlada beduine preseliti v na novo zgrajena mesta, čemur se le-ti upirajo. Eden od stanovalcev vasi, ki se je zadnja našla na udaru Izraela, Maher Abu Qreinat, je dejal, da so istega dne izraelske sile uničile tudi domove in druge zgradbe v še eni vasi blizu Abu Qreinata. Izraelska vlada je namreč januarja sprejela predlog zakona Prawer-Begin, s katerim je predvidena ‘relokacija’ do 40.000 beduinov in uničenje okoli 40 vasi, ki jih izraelska vlada ocenjuje za nezakonite.

Zakon je v juniju potrdil Kneset, parlament Izraela, vendar sta za uveljavitev zakona potrebni še dve glasovanji. Izraelski premier Netanjahu je ob sprejemu zakona dejal, da bo ta zakon naredil “konec razširitvi nezakonitih gradenj beduinov iz puščave Negev in integracijo beduinov v izraelsko dužbo”. Vendar pa beduini zavračajo svojo ‘relokacijo’ in trdijo, da so svoje ozemlje kupili že pred stoletji, že veliko pred ustanovitvijo države Izrael, da pa o tem žal nimajo pisnih pogodb, ker so bile pogodbe tedaj samo ustne.

Ravnanje izraelske vlade je naletelo na proteste tudi v samem Izraelu, kjer so potekale demonstracije proti nameram vlade že v začetku avgusta v mestu Ar'Ara na severu Izraela. Amnesty International je Izrael že ob prvem uničevanju vasi Al-Araqib v mesecu juliju pozval, da naj takoj prekine z uničevanjem beduinskih domov. “Načrti Izraela v skladu z zakonom Prawer-Begin bi privedli do nasilnega izgona na desetine tisočev arabskih beduinov, državljanov Izraela. Načrt je nedvomno diskriminacijski in je v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi Izraela in ga ni mogoče sprejeti pod nobenimi pogoji,” je dejal Philip Luther, direktor programa Amnesty International za Bližnji Vzhod in Severno Afriko. Zakon je julija letos kritiziral tudi komisar OZN za človekove pravice Navi Pillay, ki je Izrael pozval, da ponovno pretrese svoje načrte za spremembo bivališča beduinov in da uradno prizna njihova mesta kot so Rahat, Khura, in Ksayfe.

“Če ta predlog zakona postane uveljavljen zakon, potem bo to pospešilo uničevanje celotnih beduinskih skupnosti, jih prisililo, da zapustijo svoja bivališča, jim odvzelo pravice do lastnine in zemljišč, uničilo njihovo tradicionalno kulturno in socialno življenje, vse to pa v imenu razvoja,” je dejal komisar za človekove pravice OZN. V Izraelu sicer živi okoli 210.000 beduinov, predvsem v puščavi Negev in njeni okolici. Beduini živijo v velikem pomanjkanju in na robu revščine. Vlada je tudi zatrjevala, da bo beduinskim naseljem priznala status ‘vasi’, če bodo zadovoljila kriterije, vendar pa nikoli ni podala opisa kriterijev, ki bi jih beduinska naselja morala izpolniti, da bi jih država priznala kot zakonita.

Razseljevanje beduinov je tudi v kričečem nasprotju z podobnimi krivicami ki so se Židom zgodile v preteklosti in ravnanjem samega Izraela, ki na zasedenih palestinskih ozemljih še naprej gradi ilegalne naselbine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.