Darja Kocbek

, 10:10  |  Družba

Sladkor + barvila = hiperaktivnost

Povzročajo sladke pijače pri otrocih agresivnost?

Da bo mogoče znanstveno dokazati povezavo med obnašanjem otrok in količino popitih sladkih pijač, bo treba izvesti še več študij.

Da bo mogoče znanstveno dokazati povezavo med obnašanjem otrok in količino popitih sladkih pijač, bo treba izvesti še več študij.
© Facebook

Sladkor v sladkih pijačah ne škoduje le zdravju, pri otrocih povzroča tudi agresijo, ugotavljajo raziskovalci treh ameriških univerz, ki so analizirali podatke za 2.929 otrok, starih 5 let. Preučevali so predvsem njihovo agresivno vedenje, sposobnost koncentracije in splošno obnašanje v družbi. Med otroci, katerih vedenje so analizirali, je bilo 52 fantov, med njimi je 43 odstotkov vsak dan spilo kozarec limonade. Štirje odstotki fantov so popili štiri ali več kozarcev te sladke pijače. Ena skupina je pila samo vodo, piše na portalu Naturheilkunde & Naturheilverfahren.

Shakira Suglia, vodja študije na univerzi Columbia, je ugotovila, da se je z vsakim dodatnim kozarcem limonade število točk za agresivno vedenje v testu povečalo. Otroci, ki so spili posebej veliko limonade, je bil vandalizem in agresivno vedenje močneje izraženo kot pri tistih, ki so je popili manj. Tudi njihova sposobnost za koncentracijo je bila nižja.

Avtorji študije pa ne vedo, ali je to zgolj posledica vpliva visoke vsebnosti sladkorja v limonadi ali tudi vpliva kofeina, aspartama in fosforjeve kisline, kajti tudi prenizka stopnja sladkorja lahko poveča možnosti za agresivnost. Na portalu Naturheilkunde & Naturheilverfahren opozarjajo, da prav tako ni v skladu z znanstvenimi standardi, da so izvajalci študije o obnašanju otrok spraševali matere. Zaradi tega ni mogoče povedati, ali so rezultati študije res znanstveno objektivni ali gre le za občutke mater.

Izvajalci študije prav tako niso jasno navedli, kakšne so bile količine popite limonade pri posameznih otrocih, zato je vsak lahko popil različno količino. Da bo mogoče znanstveno dokazati povezavo med obnašanjem otrok in količino popitih sladkih pijač, bo treba izvesti še več študij. Omenjena študija kaže, da te povezave obstajajo.

Je pa več raziskav pokazalo, da barvila azo (E 110, E 104, E 122, E 129, E 102 in E 124), ki jih uporabljajo proizvajalci živil in pijač, predstavljajo zdravstveno tveganje za otroke, ker povzročajo hiperaktivnost. Lobisti proizvajalcev živil in pijač so leta 2008 ob sprejemanju novih uredb EU, ki določajo pravila za uporabo aditivov, encimov in arom v živilih in pijačah dosegli, da v EU barvila azo niso prepovedana. Tako je bila sprejeta določba, na podlagi katere morajo živilska podjetja na embalaži živil in pijač, ki jim dodajo ta barvila, navesti opozorilo, da »lahko negativno vpliva na aktivnost in koncentracijo otrok«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.