, 12:00  |  Družba

Umrla je Zdenka Cerar

V 72. letu starosti je po hudi bolezni umrla Zdenka Cerar, slovenska pravnica in političarka

Zdenka Cerar 1941-2013

Zdenka Cerar 1941-2013
© Denis Sarkić

Zdenka Cerar se je rodila 17. septembra 1941 v Ljubljani. Diplomirala je na ljubljanski pravni fakulteti. Po pripravništvu in pravosodnem izpitu je najprej službovala na ministrstvu za finance, leta 1969 pa kandidirala za mesto tožilke in kot namestnica občinskega javnega tožilca pričela svojo pravosodno kariero. Omenjeno pot je nadaljevala preko okrožnega na višje in vrhovno tožilstvo. Več mandatov je vodila Društvo državnih tožilcev. Leta 1999 je bila v državnem zboru imenovana za generalno državno tožilko kot prva ženska na tem mestu v zgodovini Jugoslavije in Slovenije.

Aprila 2004 je postala ministrica za pravosodje v vladi Antona Ropa, a je njen mandat trajal le do novembra istega leta, ko je prišlo do menjave oblasti. Cerarjeva je šele takrat postala tudi članica LDS, pozneje pa tudi podpredsednica omenjene stranke. Bila je članica vlade v senci, vodila je parlamentarni odbor za pravosodje ter komisijo za spremembe statuta.

Kot navajajo v LDS, je bila Cerarjeva mentorica številnim pripravnikom, predsednica Društva za kazensko pravo in kriminologijo Slovenije, bila je tudi članica izpitne komisije za pravosodne izpite. Bila je tudi predsednica lokalnega odbora LDS v Grosupljem in svetnica LDS v občinskem svetu. V LDS tudi navajajo, da se je Cerarjeva zavzemala za reševanje romske problematike, bila je članica komisije za otrokove pravice pri Zvezi prijateljev mladine, članica razsodišča pri Rdečem križu Slovenije, pa tudi članica Rotary kluba Grosuplje. Aktivna je bila tudi na športnem področju, saj je bila dvakrat mladinska državna prvakinja Jugoslavije v gimnastiki in članica državne reprezentance, po končanem tekmovalnem obdobju pa trenerka in sodnica. Z gimnastiko jo je povezoval tudi zakon z velikim slovenskim telovadcem Mirom Cerarjem.

V LDS se bodo Cerarjeve spominjali po njeni srčnosti, po občutku za pravičnost, resnicoljubnost in poštenost, je zapisal predsednik LDS Anton Anderlič. "Njena vera v dobro vseh ljudi in zavezanost k iskanju kompromisov sta najbolj zaznamovala njeno politično in siceršnje delovanje. Njena modrost in neizmerna energija, ki jo je vlagala v svoje delo, sta v stranki in državi pustila pečat in sled, ki ne bo nikoli izbrisana. Ostala pa bo zapisana v mislih vseh, ki smo jo imeli priložnost poznati," je še zapisal. Na občini Grosuplje so že napovedali sklic žalne seje občinskega sveta. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.