Tea Wutte

, 11:30  |  Svet

“Sedem držav v petih letih”

Pred napadom na Sirijo ameriški mediji ponovno opozarjajo na načrt “sprememb režimov”, ki jih je ameriška administracija pripravila takoj po 11. septembu 2003

Ob pripravah na intervencijo ZDA v Siriji so nekateri mediji v ZDA javnost spomnili tudi na izjave nekdanjega poveljnika zveze NATO v Evropi in poveljujočega med vojaško operacijo proti ZRJ na Kosovu, generala Wesleyja Clarka, ki je novembra leta 2007 v pogovoru za Democracy Now! razkril, da je imela ameriška administracija že takoj po 11. septembru leta 2003 načrt, da zruši “sedem držav v petih letih”. Očitno se je delo pri rušenju držav nekoliko zavleklo, toda seznam držav, ki naj bi jih ZDA “zrušile” po tem načrtu se očitno zelo sklada s tem, kar se dogaja v svetu, kar kažejo tudi dogodki v zvezi z Sirijo.

Intervju z generalom Weslwyjem Clarkom:

9RC1Mepk_Sw

Clark pripoveduje: “Okoli deset dni po enajstem septembru sem v Pentagonu srečal sekretarja Rumsfelda in namestnika Wolfowitza. Šel sem po stopnicah navzdol, da pozdravim še nekaj ljudi iz glavnega štaba, ki so delali zame in eden od generalov me je poklical v pisarno. Rekel je: 'Gospod, morate vstopiti na pogovor za trenutek.' Dejal sem mu ‘no, zagotovo ste zaposleni’. Dejal je:’ Ne, ne.’ Odločili smo se, da gremo v vojno z Irakom,’ mi je dejal. To je bilo okoli 20. septembra. Rekel sem: ‘Šli bomo v vojno z Irakom? Zakaj?’ Dejal je: ‘Ne vem.’ Mislim da jim ne pade na pamet nič drugega, kar bi lahko naredili.’ Nato sem dejal: ’Dobro, ali so našli kakšne informacije o povezavi med Sadamom Huseinom in Al Kaido?’ Rekel je: ‘Ne, ne. Tu ni nič novega. Sprejeli so samo odločitev, da gremo v vojno z Irakom.’ Nato je dejal: ‘Zdi se mi, da ne vemo, kaj naj naredimo glede teroristov, toda imamo dobro vojsko in lahko rušimo vlade.’ Rekel je: ‘Zdi se mi, da če je kladivo edino orodje, ki ga imaš v rokah, potem se ti vsak problem zdi kot žebelj.’"

"Potem sem prišel znova na obisk k njemu čez nekaj tednov in tedaj smo že bombardirali Afganistan. Vprašal sem: ‘Ali še vedno velja odločitev, da bomo šli v vojno z Irakom?’ in on je odgovoil: “Oh, še veliko hujše je od tega.’ Potem je segel po nekem dokumentu, ki ga je imel na mizi. Dejal je: ’To sem pravkar, danes, dobil od zgoraj,’ in s tem je mislil na urad obrambnega ministrstva. Dejal je: ‘To je memorandum, ki opisuje, kako bomo napadli (to take out) sedem držav v petih letih, začeli bomo z Irakom, potem gremo na Sirijo, Libanon, Libijo, Somalijo, Sudan, končali pa bomo z Iranom.’ Vprašal sem ga, če je zaupen. ‘Da gospod,’ mi je dejal. Odgovoril sem mu: ‘Dobro, potem pa mi ga ne pokažite.’ Srečal sem ga čez kakšno leto in ga vprašal: ‘Se spomniš tistega?’ Odgovoril je: ‘Gospod, jaz vam ga nisem pokazal! Jaz vam ga nisem pokazal!’"

Na vprašanje novinarke Amy Goodman kdo je bil ta general, je Clark dejal, da njegovega imena ne more razkriti, kot razlog za intervencije ZDA na Bližnjem vzhodu pa je navedel oceno, da se ameriške intervencije dogajajo predvsem zaradi največjih zalog nafte, ki se še zmeraj nahajajo na območju Bližnjega vzhoda. Wesley Clark danes nasprotuje predvsem vojni zoper Iran in je v ta namen oblikoval tudi posebno spletno stran stopiranwar.com.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.