, 09:45  |  Svet

Zbogom, sirsko kemično orožje?

Sirija predala prve podatke o svojem kemičnem orožju

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki bo bdela nad uničenjem sirskega kemičnega orožja, je prejela "prvo deklaracijo" Sirije glede njenih zalog kemičnega orožja, je v Haagu sporočil tiskovni predstavnik organizacije. Podatke bodo sedaj preučili, je napovedal. V državi, ki jo že poldrugo leto pretresa nasilje, se medtem zaostrujejo odnosi med uporniškimi skupinami - vse pogostejši so spopadi med islamisti in Svobodno sirsko vojsko. O nadaljnjih korakih na poti do uničenja sirskega kemičnega orožja mora odločiti 41-članski izvršni svet organizacije.

Ta svet je sicer za nedeljo predvideno srečanje, na katerem naj bi o tem odločali, prestavil za nedoločen čas. Po navedbah diplomatskih virov naj bi preložitvi botrovalo to, da se ZDA in Rusija še niso dogovorile glede osnutka besedila, o katerem naj bi razpravljali. Sirija mora v skladu z dogovorom, ki sta ga pred tednom dni dosegla Washington in Moskva, OPCW predati celoten seznam svojih zalog kemičnega orožja in proizvodnih mest. Inšpektorji organizacije bodo nato podatke preverili na licu mesta in zavarovali vse orožje in obrate do uničenja.

Točna časovnica še ni znana, je pa dogovor med ZDA in Moskvo predvideval, da mora Sirija podatke o svojem kemičnem orožju predati do sobote, nakar naj bi ga uničili do sredine prihodnjega leta. V nemirni Siriji se medtem zaostrujejo odnosi med različnimi uporniškimi skupinami, predvsem med nekaj najbolj uveljavljenimi uporniškimi skupinami in islamisti na severu države. V minulih dneh so med Islamistično državo v Iraku in Siriji (ISIS) in pripadniki Svobodne sirske vojske potekali siloviti spopadi za mesto Azaz blizu sirske meje s Turčijo. Danes sta nato skupini dosegli dogovor o prekinitvi ognja.

Poleg prekinitve ognja dogovor med uporniškima skupinama vsebuje tudi izpustitev ujetnikov, ki sta jih strani zajeli med spopadi v sredo, v roku 24 ur ter vrnitev zaseženih dobrin. Sirska nacionalna koalicija je islamistično skupino ISIS že obtožila kršitev načel revolucije, s tem ko je v Azazu obrnila orožje proti borcem Svobodne sirske vojske. Azaz ima sicer tako simbolično kot strateško vrednost, saj je eno od prvih mest, ki so jih uporniki iz Svobodne sirske vojske julija 2012 zavzeli iz rok vladnih sil.

Več lokalnih skupin ISIS zameri nadzor nad vse večjim delo ozemlja, redno oskrbo z orožjem, pa tudi brutalnost, ki jo nasprotniki pogosto primerjajo z režimsko. ISIS po drugi strani obtožuje upornike, povezane s Svobodno sirsko vojsko, da sodelujejo z Zahodom in so "heretiki". Za posrednika v pogovorih med uporniki in režimom Bašarja al Asada se je medtem danes ponudil Iran. Kot je v današnji izdaji ameriškega časnika Washington Post dejal iranski predsednik Hasan Rohani, "moramo ustvariti ozračje, v katerem bi ljudstva v regiji lahko odločala o lastni usodi," je zapisal. Šiitski Iran velja za tesnega zaveznika al Asada. Sirija je večinsko sunitska država, a ji že desetletja vlada al Asadova družina, ki izhaja iz alavitske manjšine, ta pa pripada šiitom.

Kriza v Siriji je sicer po ocenah namestnika sirskega premiera Kadrija Džamila v pat položaju. "Niti oborožena opozicija niti vlada ne moreta poraziti druge strani," je dejal za britanski The Guardian. Dodal je, da je al Asadov režim pripravljen ponuditi upornikom premirje, če bi prišlo do že večkrat odložene mirovne konference v Ženevi. Če bi uporniki to premirje sprejeli, bi lahko njegovo izvajanje nadzirale sile Združenih narodov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.