, 11:00  |  Družba

O slovenskih duhovnikih in irski škofinji

Medtem ko so potrebe po duhovnikih v Katoliški cerkvi višje, kot je samih duhovnikov, je Anglikanska cerkev na Irskem dobila prvo škofinjo

Pravnomočno obsojeni kašeljski župnik Franci Frantar na sodišču.

Pravnomočno obsojeni kašeljski župnik Franci Frantar na sodišču.
© Matej Leskovšek

Število duhovnikov v Katoliški cerkvi na Slovenskem je manjše, kot so potrebe. Na slednje vpliva predvsem dejstvo, da se število duhovnikov zmanjšuje, in sicer v povprečju za okoli šest na leto. Izstopov duhovnikov iz opravljanja duhovniške službe pa ni veliko. V zadnjih desetih letih jih je bilo okoli deset. V Slovenski škofovski konferenci podatkov o tem, koliko duhovnikov trenutno deluje v Cerkvi na Slovenskem, nimajo, so pa imele po podatkih iz Sporočil slovenskih škofij (neke vrste uradnega lista Cerkve) 1. januarja lani vse slovenske škofije 1125 duhovnikov.

Pri tem statistika, objavljena v gradivih Pastoralne službe Nadškofije Ljubljana, kaže, da se število duhovnikov že nekaj časa zmanjšuje, v povprečju za okoli šest na leto. Tako je imela denimo Cerkev leta 1983 še 1295 duhovnikov, leta 2003 pa 1181. Skupaj z zmanjševanjem števila duhovnikov narašča tudi njihova povprečna starost. Leta 2000 je bila povprečna starost duhovnikov v Cerkvi na Slovenskem 55 let in dva meseca, leta 2012 pa dobrih 57 let, kar je mogoče pripisati predvsem pomanjkanju novih duhovnikov. V zadnjih desetih letih denimo Cerkev v Sloveniji vsako leto dobi v povprečju med 10 in 15 novomašnikov (kakšno leto tudi manj), medtem ko je v letih 1991 do 2003 dobila še po okoli 20 na leto. Se pa slednje na primer ne more primerjati s sedemdesetimi leti preteklega stoletja, ko je Cerkev v Sloveniji vsako leto dobila celo po 50 novih duhovnikov.

Število duhovnikov se delno zmanjšuje tudi na račun izstopov duhovnikov iz aktivne duhovniške službe, čeprav slednjih ni ravno veliko. Tako so po podatkih tiskovnega urada Slovenske škofovske konference v zadnjih 10 letih zabeležili okoli 10 izstopov, od tega tri v letošnjem letu. Letos je sicer en duhovnik prenehal opravljati duhovniški poklic zaradi kazenske sankcije Cerkve (gre za nekdanjega kašeljskega župnika Franca Frantarja, ki je bil obsojen pedofilije in ga je Cerkev laicizirala), dva pa zaradi zveze z ženskama. Eden izmed njiju je nekdanji profesor misiologije na Teološki fakulteti in vidni cerkveni intelektualec Drago Ocvirk, ki je svoj izstop pred kratkim tudi javno obelodanil.

Anglikanska cerkev na Irskem je medtem dobila prvo žensko škofinjo. Na škofovsko mesto je bila namreč imenovana 53-letna Pat Storey. Poročena mati dveh otrok je poudarila, da je zaradi zgodovinskega imenovanja "navdušena in preplašena", poroča britanski BBC. Storeyjeva bo škofinja v škofiji Meath in Kildare. Kot je poudarila, bo mesto St. Augustine, v katerem je služila doslej, zapustila s težkim srcem.

"Vseeno pa si štejem za ogromen privilegij, da lahko začnem novo fazo svojega služenja z ljudmi iz škofije Meath in Kildare in se veselim delati z ekipo duhovnikov tam," je dodala. Vernike je prosila tudi, naj zanjo in za njeno družino molijo. Dublinski nadškof Michael Jackson je ob tem poudaril, da je imenovanje razveselilo veliko ljudi v anglikanski skupnosti. "Pat v Božjo službo prinaša toplo osebnost in širino duhovnih darov, ki jih velikodušno deli v Cerkvi in v skupnosti," je dodal.

V ZDA so prvo škofinjo v Anglikanski cerkvi izvolili že leta 1989, medtem ko angleška Cerkev na to še čaka. Škofinje lahko izvolijo na Škotskem in v Walesu, a se to doslej še ni zgodilo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.