, 18:15  |  Politika

Sprti v PS ne bodo nikdar!

Bratuškova: V PS nikakor nismo sprti - Kučan: Temeljni pogoj za izhod iz krize je politična stabilnost države

V PS nikakor nismo sprti, kot to želijo prikazati mediji, politična stabilnost v državi pa bo zagotovljena tudi po volilnem kongresu stranke, je po seji vlade zagotovila premierka in vodja PS Alenka Bratušek.

V PS nikakor nismo sprti, kot to želijo prikazati mediji, politična stabilnost v državi pa bo zagotovljena tudi po volilnem kongresu stranke, je po seji vlade zagotovila premierka in vodja PS Alenka Bratušek.
© Miha Fras

V PS nikakor nismo sprti, kot to želijo prikazati mediji, politična stabilnost v državi pa bo zagotovljena tudi po volilnem kongresu stranke, je po seji vlade zagotovila premierka in vodja PS Alenka Bratušek. Kot je še pojasnila, se sicer z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem velikokrat pogovarjata. Za predsednika PS je evidentiranih 12 kandidatov, med njimi sta tako Bratuškova, ki je soglasje že dala, kot tudi Janković, ki pa ostaja neznanka in bo svojo odločitev še sporočil.

Tudi ob robu današnjega obiska vseslovenskega Festivala nevladnih organizacij Lupa 2013 Janković novinarjem ni želel razkriti svojih namer glede kandidature, saj da bo to sporočil, ko se bo odločil. Dejal je, da se ne moremo drugi odločiti namesto njega in pozval, naj njegovi odločitvi pustimo čas. "Lepo bi bilo, da mi daste mir," je tokrat dejal župan. Drugih evidentiranih kandidatov za predsednika v stranki za zdaj še ne razkrivajo. Neuradno naj bi bili med njimi tudi vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, ki je medijem že povedal, da ga kandidatura ne zanima. Po neuradnih informacijah sta se na listi evidentiranih kandidatov pojavila tudi podpredsednica stranke Maša Kociper in podpredsednik Robert Golob. Slednji vprašanj o kandidaturi ne komentira.

Med evidentiranimi naj bi bil tudi predsednik uprave Luke Koper in nekdanji državni sekretar v kabinetu Bratuškove Gašpar Gašpar Mišič. Tudi on na vprašanja o tem ne odgovarja, a ni pričakovati, da bi se glede na položaj in razmere, v katerih se je znašel zaradi imenovanja na čelo Luke Koper, za kandidaturo odločil. Njegovo imenovanje je namreč dvignilo veliko prahu, bliža pa se tudi skupščina, sklicana zaradi tega. Evidentirani kandidati za vodstvo PS imajo do 2. oktobra čas za podajo soglasij, nato bo izvršni odbor PS določil listo kandidatov in z njo seznanil javnost.

Bratuškova je sicer v nedavnem pogovoru na TV Slovenija pri vprašanju, ali računa na prepričljivo zmago na kongresu 19. oktobra, izrazila prepričanje, da bo na kongresu dobila podporo glede na to, da so se "pred šestimi meseci skupaj s kolegi poslanci in svetom PS odločili za to pot". Ob napovedi minuli teden, da se bo potegovala za predsedniško mesto v stranki, pa je premierka med drugim dejala, da verjame, da bo PS "ostala stranka, ki bo imela predsednico vlade, ki bo imela župana glavnega mesta in največjo poslansko skupino".

Janković je sicer na zadnjem kongresu PS januarja letos po očitkih protikorupcijske komisije zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je za začasno vodenje PS pooblastil Bratuškovo. Nato se je marca, z izvolitvijo aktualne vlade, Janković z vrha stranke tudi dokončno umaknil, a obenem ni dokončno ovrgel možnosti, da bi se še kdaj vrnil.

Mimogrede, po mnenju nekdanjega predsednika države Milana Kučana je temeljni pogoj za izhod iz krize politična stabilnost države. V tem trenutku je varovalec politične stabilnosti stabilna vlada, je Kučan dejal v izjavi za medije na kongresu Združenja Manager v Portorožu. Na vprašanje, ali predsednica vlade Alenka Bratušek po njegovem mnenju vlada suvereno ali deluje kot marioneta, je Kučan odgovoril, da se nihče ne rodi pameten. Tisti, ki je pameten, hoče slišati mnenja različnih ljudi, zato da se lažje odloča, odločitve in odgovornost zanje pa so njegove, je poudaril. Nekdanji predsednik republike si želi in upa, da Bratuškova razširja krog tistih, s katerimi se pogovarja, preden se sama odloča.

"Zavzemam se za politično stabilnost te države, ker je to temeljni pogoj za to, da izidemo iz krize," je odgovoril na vprašanje, ali se zavzema za to, da bi sedanja vlada ostala. "Varovalec politične stabilnosti v tem trenutku je stabilna vlada, stabilna vlada je odvisna od stabilnosti koalicije, stabilnost koalicije pa je odvisna od njihovih medsebojnih razmerij in občutka odgovornosti, torej da so oni prvi odgovorni za to, kar se s to državo in z ljudmi v tej državi dogaja," pojasnjuje Kučan.

Na vprašanje, ali to pomeni, da je po njegovem mnenju bolje, da ljubljanski župan in prvi predsednik Pozitivne Slovenije na strankinem kongresu ne kandidira za vnovično vodenje stranke, pa je odgovoril: "O tem jaz nič ne govorim, jaz govorim, da so vsi skupaj odgovorni za stabilnost te države." Po njegovem mnenju ima vsak svoj del odgovornosti glede na položaj, ki ga zaseda.

Za kandidata za predsednika PS, ki ga bodo volili na kongresu 19. oktobra, je evidentiranih 12 kandidatov, med njimi sta tako Bratuškova, ki je soglasje že dala, kot tudi Janković, ki pa svoje odločitve glede soglasja h kandidaturi še ni sporočil. Evidentirani kandidati imajo za podajo soglasja čas do 2. oktobra, nato bo izvršni odbor PS določil listo kandidatov in z njo seznanil javnost. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.