|  Svet

V Grčiji aretirali vodjo neonacistične Zlate zore

V Grčiji so danes aretirali vodjo skrajne desničarske neonacistične stranke Zlata zora Nikolaosa Mihaloliakosa in več njenih drugih vodilnih članov. Med aretiranimi naj bi bili tudi poslanci. Po poročanju grških medijev je tožilstvo po večdnevni preiskavi prišlo do zadostnih dokazov, da se Zlato zoro obravnava kot kriminalno organizacijo, navaja nemška tiskovna agencija dpa. "Sodstvo bo opravilo svojo nalogo. Institucije v tej državi delujejo," je na televiziji povedal tiskovni predstavnik vlade Simos Kedikoglu.

56-letni Mihaloliakos je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP aretiran skupaj s poslancem Zlate zore Iliasom Kasidiairisom in še dvema članoma stranke. Nalogi za aretacijo naj bi bili izdani še za najmanj pet drugih poslancev in več deset drugih članov stranke, ki ima v grškem parlamentu 18 sedežev.

Do aretacij prihaja dan potem, ko je Zlata zora zagrozila z izstopom iz parlamenta, kar bi privedlo do novih volitev.

Zlato zoro se povezuje z umorom 34-letnega levičarskega hip hop pevca Pavlosa Fisasa, ki je bil 18. septembra ubit z nožem pred kavarno v četrti Keratsini na zahodu Aten. Umoril ga je domnevni neonacist. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.