Igor Mekina

, 08:00  |  Svet

Zaposleni v NSA prisluškovali partnerjem

Zaposleni v NSA so svoje privilegije uporabljali tudi za »nadzor« svojih nekdanjih partnerjev, ameriška NSA pa je do podatkov prišla tudi s pomočjo »lažne« vstopne strani Googla

Ameriška Nacionalna varnostna agencija (NSA) je objavila podatke o dvanajstih »incidentih« oziroma o kršitvah, ki so jih pri izvajanju internetnega »prisluškovanja« naredili njihovi zaposleni. V večini primerov je šlo za zlorabe, povezane z osebnimi poznanstvi, kjer so zaposleni vohunili za nekdanjimi ali takratnimi partnerji in partnerkami ali pa tistimi, s katerimi so imeli stike preko socialnih omrežij. Pri tem so si lahko tajni nadzor privoščili samo s pomočjo nekaj udarcev po tipkovnicah.

Eden od analitikov, ki je delal v tujini, je začel z nadzorom devetih telefonskih številk, povezanih z neko žensko, s katero je bil nekoč že v zvezi. Nadzor je trajal pet let, od leta 1998 do leta 2003. Po navedbah poročila generalnega inšpektorja NSA, je poslušal »zbrane telefonske pogovore “, hkrati pa je uporabil tudi funkcijo sledenja klicev, da bi ugotovil, kdo je klical določene številke in katere številke so bile klicane z nadzorovanega telefona ter nato začel z nadzorom še dveh dodatnih telefonskih številk. Razkrit je bil šele potem, ko je ženska, s katero je spal, oblastem poročala o sumu, da ji analitik prisluškuje telefon. Analitik je po tem odstopil s položaja.

Leta 2011 je druga zaposlena v NSA pričela prisluškovati telefon svojega fanta in drugih tujcev. Ko so jo vprašali, zakaj je to storila, je dejala, da je to njena praksa in da prisluškuje telefonom zato, da bi se prepričala, da ljudje, s katerimi se druži, niso »sumljivi«, saj se s takšnimi nikakor ne bi želela družiti. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi leta 2005, ko je je pripadnik vojske že prvi dan ob nastopu funkcije najprej »preveril« vsebino šestih elektronskih naslovov, ki jih je imelo njegovo nekdanje dekle. Nekatere od teh kršitev so bile že predane ameriškemu ministrstvu za pravosodje.

Medtem pa nobene kazenske ovadbe še ni in je verjetno tudi ne bo za prakso, ki jo je izvajala NSA nad številnimi državljani sveta, ki so nič hudega sluteč svoje poizvedbe vpisali v znani brskalnik Google. Brazilska televizija Globo je namreč razkrila, da je ameriška NSA uporabljala tehniko, imenovano »vmesni mož« (MITM), pri kateri je agencija ustvarila identično kopijo strani Google. Vsi iskani pojmi in rezultati, skupaj z naslovi tistih, ki so opravili ta poizvedovanja, so se namreč shranili v bazah NSA. Uporabniki spleta, ki so iskali določene informacije, so bili seveda prepričani, da brskajo po spletu ob pomoči pravega Googla, v resnici pa so uporabljali orodje NSA. Ta metoda je med »hekerji« sicer precej znana in popularna, ker pri njej ni potrebno »zlomiti enkripcije« serverja, pač pa se operativci NSA samo prijavijo na serverje internetnih ponudnikov in nato »ciljno tarčo« usmerijo na lažno stran, v tem primeru na lažno stran brskalnika Google, preko katerega imajo seveda takoj dostop do vseh iskanih pojmov in vseh aktivnosti njihove »tarče« za računalnikom.

Google je na vprašanja novinarjev dejal, da sam nima podatkov o tem, kako naj bi bila njihova stran uporabljena za zbiranje obveščevalnih podatkov. Sicer pa je Google, skupaj s podjetji kot so Microsoft, Facebook in Yahoo že vložil tožbo proti sodišču za tuj tajni obveščevalni nadzor (FISA), s katerim poskuša doseči »uradno« razkritje podatkov o tem, kakšne zahteve jim je postavila NSA in kako je opravljala nadzor na njihovih strežnikih. Marissa Mayer, predsednica uprave spletnega giganta Yahoo pa je dejala da so kritike na račun omenjenih podjetij, češ da javnosti niso povedali, dovolj neupravičene, saj bi jih v primeru razkritij teh podatkov lahko doletela obtožba zaradi »izdaje«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.