Tea Wutte

, 14:00  |  Svet

Savdski šejk voznice opozarja pred »poškodbo jajčnikov«

Kritiki na socialnih omrežjih šejku, ki ženske voznice opozoril pred poškodbami jajčnikov in medenice, napovedujejo - Nobelovo nagrado za medicino

© oct26driving.com

Savdski šejk in »psiholog«, ki je opozoril ženske v Savdski Arabiji, da bi si lahko z vožnjo avtomobila »poškodovale« jajčnike in medenico se je znašel pod valom ogorčenih odzivov na socialnih omrežjih. "Če ženska vozi avto, in to ne iz čiste nuje, ima lahko negativne fiziološke posledice, saj medicinske študije kažejo, da vožnja prizadene jajčnike in pomakne medenico navzgor," je zatrdil Saleh Al Lohajdan. "Zato tudi ugotavljamo, da imajo ženske, ki redno vozijo, otroke s kliničnimi težavami različnih stopenj," je dejal šejk v petek.

Svoje kritike zdaj opozarja, naj postavijo »razum pred srce in čustva in na to vprašanje pogledajo na realističen način«. Številni Savdijci in drugi komentatorji se s šejkovo izjavo ne strinjajo in so se ponorčevali iz njegovega »velikega znanstvenega odkritja«. Na Twitterju se je pojavila nova rubrika Vožnja žensk vpliva na jajčnike in medenice. Uporabniki svoje komentarje pošiljajo tudi na stran članka v časniku Al-Arabija, kjer je bila objavljena šejkova izjava in izražajo svojo zaskrbljenost nad tem, »kako zlahka je mogoče zlorabiti znanost«. Ženska z uporabniškim imenom @Mshaal80 je vprašala, ali je šejk »študiral šeriatsko pravo, medicino ali neumnost«. Uporabnik z uporabniškim imenom @alkhalil72 je zapisal, da »ima občutek, da se je neka mati morala veliko prevoziti, predno je bil šejk rojen, Arsen Ostrovsky pa je preroško dodal, da bo »naslednja Nobelova nagrada za medicino pripadla temu saudskemu šejku«. Neka druga uporabnica pa se je norčevala, da v tem primeru tudi žensko oprijemanje avtomobilskega volana zagotovo povzroča raka.

Šejk je svoje komentarje izrekel pred protesti zoper prepoved vožnje, ki v Savdski Arabiji velja zgolj za ženske in so napovedani za 26. oktober. Gre pravzaprav za »de facto« prepoved, ki ni nikjer »uradno zapisana«. Sistem deluje tako, da je za vožnjo z avtomobilom potrebno vozniško dovoljenje. Vozniška dovoljenja se izdajajo samo moškim in ga ženske sploh ne morejo imeti. Če vozijo avtomobile in jih pri tem grozljivem početju zalotijo policisti ali pripadniki verske policije, so kaznovane, enako kot tudi lastniki vozil, ki so ženskam dovolili »nezakonito upravljati« z avtomobili.

Savdska Arabije je sicer edina država na svetu, v kateri velja takšna prepoved, veliko pa je tudi omejitev v zvezi z drugimi svoboščinami v državi. V državi strogo nadzorujejo tudi splet, zato so blokirane spletne strani, ki odpirajo vprašanja seksa ali  pozivajo k spremembi zakonodaje. Kampanja, ki poziva Savdijke, naj se 26. oktobra prepovedi uprejo s protestno vožnjo, se je prav ta teden naglo razširila po spletu in si pridobila podporo uglednih aktivistk za pravice žensk, zato so oblasti spletno stran oct26driving.com že blokirale. Pred prepovedjo je več kot 11.000 žensk že podpisalo objavljeno deklaracijo, v kateri je navedeno: "Glede na to, da ni nobenih jasnih utemeljitev, zakaj bi država lahko odraslim, sposobnim ženskam prepovedala voziti, pozivamo, da se ženskam omogočita opravljanje vozniškega izpita in izdaja dovoljenj za tiste, ki izpit opravijo."

Savdska Arabija je tesna zaveznica ZDA in velik podpornik »upornikov« v Siriji, njeno politično vodstvo pa je pravkar izjemno (skupaj z Izraelom) pretreseno zaradi nenadne spremembe ameriške politike v zvezi s Sirijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.