, 12:40  |  Družba

Peticija: ReŠi eReŠ!

ReŠi eReŠ

ReŠi eReŠ

Sodelavci Radia Študent opozarjajo, da je obstoj tega neodvisnega radia zaradi pomanjkanja denarja vprašljiv. Prihodki so padli predvsem zaradi "znižanja osnovnih sredstev s strani aktualnega ustanovitelja Radia Študent (RŠ) Študentske organizacije Univerze v Ljubljani". Zaradi tega so ustanovili Iniciativo za ohranitev neodvisnega Radia Študent in začeli donacijsko kampanjo ReŠi eReŠ.

Sodelavci RŠ opozarjajo na "prelaganja odgovornosti, ignorance ali neodzivnosti drugih pristojnih in zainteresiranih institucij, kot so Univerza v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport". Z današnjim dnevom lahko na njihovi spletni strani podpišete tudi Peticijo za ohranitev, obstoj in razvoj neodvisnega Radia Študent.

"Za tovrsten korak smo se odločili že na sestanku zbora programskih sodelavcev RŠ 8. julija 2013, takoj po sprejetju rebalansa ŠOU v Ljubljani, s katerim je RŠ ostal prikrajšan za dodatnih 20.000 evrov (skupaj 50.000 evrov manj osnovnih sredstev kot v lanskem letu). Dokončen tekst peticije smo sprejeli na zboru sodelavcev RŠ 16. septembra 2013, na kar je peticijo preliminarno podpisalo kakšnih 150 podpisnikov, večinoma nekdanjih sodelavcev RŠ in drugih predstavnikov družbe: profesorji, umetniki, kulturniki, politiki, glasbeniki...," pojasnjujejo sodelavci RŠ.

Radio Študent je nastal kot produkt študentskega gibanja iz leta 1968. Ko so 9. maja 1969 iz Študentskega naselja v Rožni dolini odposlali prve tri pionirske ure programa, ni nihče predvideval, da bo RŠ ob koncu 80. let igral eno glavnih medijskih vlog pri osamosvojitvi Slovenije. To poudarja tudi član sveta RŠ in nekdanji odgovorni urednik Jože Vogrinc. "RŠ je od začetka do danes poseben, po statusu in po svojo družbeni vlogi," meni Vogrinc. Poudarja, da je avtonomija medija odvisna predvsem od tega, da ni odvisen od enega samega vira dohodkov. ŠOU se obnaša kot tipičen proračunski porabnik, ki razdeljuje denar, kolikor ga pač ima. Po Vogrinčevem mnenju bi moral Radio Študent stremeti k temu, da ne bi bil odvisen samo od njega.

 Podpise za peticijo zbirajo tukaj.

ReŠi eReŠ:

1. oktober (torek) eter RŠ, splet, socialna omrežja Zagon peticije in donacijske kampanje za RŠ

3. oktober (četrtek), KUD FP, eter RŠ, 200. jubilejna izdaja Risanke

8. oktober, (torek) Trubarjeva hiša, eter RŠ, 12.00 Tiskovna konferenca: Obrazložitev peticije in napoved prihajajočih dogodkov

10. oktober (četrtek), verjetno Filofaks, 17.00 2. simpozij: O študentskem organiziranju

16. oktober (sreda), Atrij ZRC SAZU, 17.00 3. simpozij: O neodvisnih medijih/medijih tretjega sektorja (okrogla miza - D.E.P.R.A.)

21. oktober (ponedeljek), Predavalnica, hodnik in eter RŠ, 17.00 4. simpozij: O vlogi RŠ v slovenski družbi od leta 1969 do danes

24. oktober (četrtek): Študentsko naselje > Filofaks > Univerza > Bi ko fe + eter RŠ
ReŠolucija - javni shod za RŠ*

2. november (sobota), Dvorana Gustaf, Maribor: Klubski maraton 2013

8. november (petek) Menza pri koritu: Klubski maraton 2013

22. november (petek): Metelkova mesto: ReŠi eReŠ - velika donacijska akcija za Radio Študent*

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.