, 16:00  |  Politika

NSi bi interpelirala tudi Viranta

NSi za interpelacijo zoper Viranta zaradi zaletavosti in nepremišljenih ukrepov

Desno Ljudmila Novak, levo razlog za interpelacijo.

Desno Ljudmila Novak, levo razlog za interpelacijo.
© Borut Krajnc

NSi interpelacijo zoper ministra Gregorja Viranta predlaga zaradi njegove zaletavosti, ki vodi v nepremišljene ukrepe, je pojasnila predsednica NSi Ljudmila Novak. Očitki NSi so povezani s nakupi letalskih kart, s predlogi ali ukrepi na področjih občin, javnega sektorja in izbrisanih ter s "kadrovanjem na podlagi politične pripadnosti". V NSi ministru za notranje zadeve Gregorju Virantu očitajo, da s predlogom združevanja občin ogroža sistem lokalne samouprave. S tem po oceni Novakove "krši temeljne človekove pravice do samoodločitve" državljanov.

Z ukinjanjem občin bi se skladen regionalni razvoj prekinil, zato bi bilo bolj smiselno delati na razvoju regij, je dejala Novakova. Obenem je opozorila, da se Virant ni posvetoval s stroko in pristojnimi združenji, ki predlaganemu ukrepu niso naklonjeni. Obenem bodo v NSi interpelacijo vložili zaradi "nedodelane in nejasne zakonodaje", ki je po besedah predsednice NSi vodila v nepravilnosti pri izplačilu plač javnim uslužbencem. Novakova pa Virantu v tem kontekstu očita tudi javno pozivanje k nespoštovanju zakonodaje. V oddaji Odmevi na TV Slovenija 29. avgusta je po besedah Novakove namreč Virant razlagal, da preveč izplačanih plač ne bo treba vračati in se pri tem skliceval na zakon, ki še niti ni v proceduri, ignoriral pa veljavni zakon, po katerem nekateri plače že vračajo.

NSi po besedah Novakove moti tudi ministrovo "za državo škodljivo delovanje v primeru povračila odškodnin tako imenovanim izbrisanim". Zakon o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, je po svojem konceptu v nasprotju s pravili odškodninskega prava, je opozorila predsednica NSi. Kot je pojasnila, gre za izključitev pravil o individualni obravnavi vsakega posameznega primera izbrisa.

Prav tako se bo moral Virant zagovarjati zaradi "nepojasnjenih okoliščin in suma korupcije" pri posebnem popustu za letalske vozovnice od slovenskega letalskega prevoznika v državni lasti. Ugotovljeno je bilo, da je Virant potoval z letalskimi vozovnicami, za katere je predviden popust in veljajo za zaposlene v letalski družbi, je povedala Novakova. Po njeni oceni Virant še ni pojasnil vsega, kar mu je bilo očitano.

Virantova odločitev o razrešitvi načelnice ljubljanske upravne enote Mojce Kucler Dolinar, sicer ljubljanske mestne svetnice iz vrst NSi, pa je po besedah Novakove "sodu izbila dno". Kucler Dolinarjeva je bila namreč na omenjeni položaj imenovana po zakonitih postopkih in je zanj izpolnjevala vse pogoje, je poudarila predsednica NSi.

Novakova je še povedala, da bodo interpelacijo vložili, če bodo pridobili še podpise preostalih opozicijskih strank. In po dosedanjih odzivih bi lahko interpelacijo sopodpisali tako v SDS kot v SLS. Prvak SLS Franc Bogovič je namreč za STA že ocenil, da si Virantovo početje zasluži nezaupnico, tudi v SDS pa so na Twitterju zapisali, da si Gregor Virant interpelacijo zasluži. Predsednica NSi je komentirala tudi aktualni boj za predsedniško mesto v PS. Povedala je, da "je politična kriza že tu", kar tudi navzven povzroča negativne posledice. "Žalostno je, da je celotna Slovenija žrtev Zorana Jankovića," je poudarila Novakova.

Predsednici NSi je "čisto vseeno, kdo je na čelu Pozitivne Slovenije". Kot je poudarila, pa upa, da se bodo koalicijske stranke zavedale, kaj morajo narediti, če bo Janković res postal predsednik PS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.