Tea Wutte

, 10:45  |  Družba

Tragični dogodki pred Belo hišo

Pred domovanjem ameriškega predsednika in v Washingtonu se je v zadnjem času zgodilo več nasilnih in tragičnih dogodkov

Washington je v zadnjih dnevih pretreslo več nasilnih dogodkov. V soboto se je pred očmi presenečenih tekačev na trati pred Belo hišo zažgal nek  moški, ki ostaja v kritičnem stanju, že v četrtek prejšnji teden pa je prišlo do streljanja na žensko, ki se je z avtom poskušala prebiti čez cestne ovire. Žensko so ubili, njena 13 mesečna hčerka pa je streljanje preživela. V primeru samozažiga ljudje, ki so bili priče dejanju in so poskušali pomagati moškemu, ki se je zažgal, niso mogli storiti veliko, čeprav so ga poskusili pogasiti s svojimi majicami.

Moški naj bi se ustavil, se najprej polil z bencinom iz rdeče ročke in se nato zažgal. S helikopterjem so ga takoj prepeljali v bolnišnico MedStar Washington, vendar je bilo njegovo stanje zelo kritično. Dogodek je bilo mogoče spremljati tudi z oken Bele hiše, razlogi in motivi za to tragično dejanje moškega pa še zmeraj niso povsem jasni. Prejšnji mesec se je v Washingtonu zgodil tudi strelski napad, v katerem je bilo 12 mrtvih. Tudi v četrtek je v Washingtonu prišlo do streljanja, v katerem je umrla 34-letna Miriam Carey. Ustrelili so jo policisti in varnostniki, ki so varovali Belo Hišo, takoj po njenem poskusu, da se prebije preko cestnih ovir v črnem avtomobilu, registriranem v zvezni državi Connecticut. Zapletla se je v prepir z agenti tajne službe, nato zapeljala čez prvo oviro, čez drugo pa ni več mogla.

Četrtkov strelski incident pred kongresno palačo v Washingtonu ni bil povezan s politiko, je sporočila washingtonska policija. Ženska, ki je sprožila incident že pred Belo hišo, ni bila oborožena. Streljali so le policisti, ki so jo ranili oziroma ubili. V avtu je bila tudi njena trinajstmesečna hčerka. Mati ubite Miriam Carey je za medije povedala, da je njena hčerka trpela zaradi poporodne depresije. Prava drama se je pred Belo hišo odvijala že v četrtek popoldne, ko so okoli četrt čez drugo uro tajni policisti poskusili ustaviti voznico, ki naj bi se poskušala preveč približati Pensilvanijski aveniji, ki poteka pred Belo hišo.

Potem ko je poskušala zapeljati čez ovire naj bi obrnila avtomobil, pri čemer je agenta tajne službe vrglo čez pokrov avtomobila, ter odpeljala nazaj na avenijo Constitution proti Kongresnemu griču. Za njo se je zapodilo okoli 20 policijskih vozil. Nedaleč od Kongresne palače se je zaletela, policisti pa so začeli streljati. Priče so povedale, da so nato žensko, ki ni bila oborožena, potegnili iz avtomobila, dali na nosila in odpeljali v bolnišnico. Tudi otroka so odpeljali v bolnišnico, vendar naj ne bi bil poškodovan. Ker se je incident zgodil v času, ko so Američani vse bolj jezni na politike v Washingtonu, ki niso potrdili proračuna, zaradi česar je delo vlade ohromljeno, so mediji v dejanju ubite Miriam Carey iskali tudi morebitne politične motive, vendar nesrečni dogodek očitno ni povezan z njimi, pač pa je po besedah matere ubite Idelle Carey povezan s poporodno depresijo, za katero je zbolela po rojstvu njene hčerke Erike lanskega avgusta. Mati je poudarila, da njena hčerka ni bila nasilna in ni znala povedati, zakaj je bila takrat v Washingtonu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.