, 12:00  |  Svet

Nagrada Saharov za pakistansko aktivistko Malalo Jusufzajo

Malala Jusufzaja

Malala Jusufzaja
© AFP

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta je danes sporočila, da je letošnjo nagrado Saharov za svobodo misli dobila Malala Jusufzaj, mlada pakistanska borka za pravice deklic do izobraževanja, ki so jo talibani oktobra lani ustrelili v glavo, a so ji zdravniki rešili življenje. "Danes smo se odločili, da moramo svetu pokazati, da naši upi za boljšo prihodnost ležijo pri mladih ljudeh, kot je Malala Jusufzaj. Za večino od nas je izobraževanje ključ za odprtje vesolja. Medtem ko imamo mi izobraževanje za samoumevno, je bila Malala ustreljena, da bi ubranila to pravico," je v sporočilu zapisal predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul.

"Malala pooseblja boj za izobraževanje za deklice na območjih, kjer primanjkuje spoštovanja žensk in njihovih osnovnih pravic. Je ikona poguma za vse najstnike, ki si upajo zasledovati svoje cilje in kot sveča osvetljuje pot iz teme," je dodal Daul in izrazil upanje, da bo Malala v petek prejela tudi Nobelovo nagrado za mir, saj da si jo zasluži. Malalo so v boju za nagrado podprle tri največje politične skupine v Evropskem parlamentu, s čimer je bila favoritka za letošnjo nagrado.

Nagrado za svobodo misli, vredno 50.000 evrov, podeljujejo od leta 1988, od leta 1989 pa se imenuje po ruskem fiziku in borcu za človekove pravice Andreju Saharovu. Lani sta jo prejela iranska aktivista na področju človekovih pravic, odvetnica Nasrin Sotudeh in filmski režiser Džafar Panahi, sicer pa sta med nagrajenci iz preteklih let tudi južnoafriški borec za pravice temnopoltih in nekdanji predsednik Nelson Mandela ter nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan. Nagrado bodo uradno podelili 20. novembra. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.