, 18:00  |  Svet

Rasno sovraštvo (ni) oteževalna okoliščina

Svet Evrope zaskrbljen zaradi širjenja rasističnih spletnih strani v Rusiji

Evropska komisija proti rasizmu in nestrpnosti (Ecri) pri Svetu Evrope v danes objavljenem poročilu o razmerah v Rusiji izraža zaskrbljenost zaradi širjenja rasističnih in neonacističnih spletnih strani v tej državi. Poleg tega opozarja, da v Rusiji niso ustanovili posebnega organa za boj proti rasizmu in rasni diskriminaciji. Ecri v poročilu izpostavlja, da se zakonodaja na področju boja proti ekstremizmu včasih uporablja pretirano in zlorablja, zlasti proti tistim, ki izražajo politično nepriljubljena mnenja, aktivistom za človekove pravice in pripadnikom manjšinskih verskih skupnosti.

Kot opozarja, se kršitve delovnih pravil in osnovnih pravic priseljencev dogajajo v velikem obsegu. Nekatere javno izpostavljene osebe uporabljajo ksenofobično govorico, še naprej pa poročajo tudi o neprimernem ravnanju policije s pripadniki ranljivih skupin. Med pozitivnimi dogodki Ecri izpostavlja, da je Rusija odobrila državljanstvo velikemu številu ljudi, znatno se je zmanjšalo tudi število oseb brez državljanstva. Velik trud je bil vložen v odločen odziv na stopnjevanje rasističnega nasilja; kazenski zakonik zdaj med drugim določa, da je rasno sovraštvo oteževalna okoliščina.

Ecri pohvali tudi, da so se organi pregona lotili najbolj agresivnih ultranacionalističnih skupin, število in kakovost kazenskih pregonov zločinov iz sovraštva pa sta se povečali. V pripravi je načrt za izboljšanje položaja Romov. Ecri ruskim oblastem priporoča, naj poiščejo način za identifikacijo tistih ruskih državljanov, državljanov drugih držav in oseb brez državljanstva, ki se soočajo z ovirami v postopku registracije bivališča, in jim olajšajo registracijo.

Ruske oblasti naj poleg tega pregledajo definicijo ekstremizma v zakonu o boju proti ekstremističnim dejavnostim, da bi se nanašala samo na resne primere, v katerih je prisotno sovraštvo ali nasilje. Jasno naj opredelijo tudi merila, da se določeno gradivo razglasi za skrajno, še priporoča Ecri.

Ruska policija je medtem objavila ime osumljenca za umor mladega Rusa, ki naj bi ga domnevno zakrivil muslimanski priseljenec s Kavkaza in ki je sprožil nasilne proteste. Policija išče Orhana S. iz Azerbajdžana, osumljenec pa naj bi v Moskvi živel približno deset let in delal kot prodajalec sadja in zelenjave. Oblasti so k pomoči pozvale tudi muslimansko skupnost v ruski prestolnici.

Orhan S. naj bi v noči na četrtek zabodel 25-letnega Moskovčana, ki je želel pred nadlegovanjem zaščititi svoje dekle. Policija naj bi se na zločin odzvala prepočasi, zato je v nedeljo v industrijskem predelu Moskve prišlo do nasilja med več kot tisoč nacionalističnimi protestniki in policijo. Dan po nemirih je ruska policija aretirala okoli 1200 imigrantskih delavcev, ki so jih odpeljali na policijske postaje. Tam so preverjali njihove dokumente. Muslimani sicer danes začenjajo praznovanje verskega praznika, oblasti pa poskušajo z različnimi varnostnimi ukrepi preprečiti njihove spopade s skrajnimi nacionalisti. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.