Igor Mekina

, 10:10  |  Družba

NSA zbira telefonske imenike

Ameriška obveščevalna agencija zbira telefonske imenike, da bi z njimi sestavila diagram »socialnih krogov« in ugotovila, kako so ljudje med seboj povezani

Najnovejše razkritje Washington Posta dokazuje, da ameriška NSA zbira na milijone elektronskih in SMS sporočil in na podlagi le-teh sestavlja posebne mreže »socialnih krogov«, analitiki NSA pa potem analizirajo kdo se druži s kom in kako so ljudje med seboj povezani. Podatke je Washington Postu priskrbel žvižgač Edward Snowden. Pri tem poseben program NSA zbira podatke iz telefonskih imenikov in elektronskih baz podatkov, ki jih imajo ljudje v svojih računalnikih in telefonih. Osebni telefonski imeniki in kontaktni naslovi se nahajajo tudi na številnih straneh spletne pošte.

Posebna prezentacija NSA (v obliki PowerPointa) je pokazala, da so »operacije posebnih virov« v NSA v enem dnevu zbrale 444.743 elektronskih zbirk naslovov s strani Yahoo, 105.068 elektronskih zbirk naslovov s Hotmaila, 82.857 zbirk naslovov s Facebooka, 33.697 z Gmaila in še 22. 881 iz drugih servisov. Gre za podatke, ki jih je NSA uspela zbrati v enem samem dnevu, kar pomeni, da bi na ta način lahko NSA v enem letu zbrala več kot 250 milijonov seznamov zbirk naslovov različnih uporabnikov po vsem svetu. Washington Post naj bi iz svojih virov izvedel, da NSA uporablja omenjene podatke za ugotavljanje »mednarodnih stikov«, da bi na ta način lahko ugotovili vse, tudi še neznane stke med domnevnimi »kriminalci«. Vendar uradniki NSA niso želeli ugibati, koliko nedolžnih ameriških državljanov se na ta način ujame v mreže njihovega obsežnega prisluškovalnega aparata.

Omenjeno razkritje je še toliko bolj pomembno zato, ker telefonski imeniki in seznami elektronskih naslovov običajno vsebujejo še več podrobnejših podatkov, na primer poslovne in družinske informacije. Tako lahko razkrijejo nove povezave o vsakem posamezniku. Zlorabe teh podatkov bi bile lahko obsežne tudi v primeru, če bi se podatki uporabljali za razkrivanje verske ali nacionalne opredeljenosti, političnih simpatij in podobno – vse to pa je mogoče ugotoviti na zelo preprost način, z analizo vsebine telefonskih imenikov. Za posameznike bi lahko bili »nevarni« tudi stiki, ki iz telefonskih imenikov niso bili zbrisani, vendar bi na njihovi podlagi analitiki NSA prišli do svojih, sicer napačnih sklepov o povezavah posameznikov z njihovo »tarčo«.

Istočasno je tudi Glenn Greenwald, novinar, ki je prvi objavil Snowdenove dokumente, na tiskovni konferenci v Braziliji razkril, da mu vladi Velike Britanije in ZDA »grozita« in napovedal, da bo prav zaradi groženj »objavljal še več« ter da bo razkril tudi vse pritiske, ki jim je izpostavljen. Greenwald je tudi napovedal, da »največja razkritja šele prihajajo«. »Arhivi so tako kompleksni in raznovrstni, da so najbolj šokantne in vznemirljive prav zgodbe, ki jih še nismo objavili,« je dejal Greenwald, ki je na univerzi v Rio de Janeiru spregovoril na konferenci Globalnega raziskovalnega novinarstva, ki poteka vsako drugo leto v drugem mestu sveta. Greenwald je v Braziliji, kjer tudi živi, zelo popularen, saj je nedavno v tedniku Globo razkril, da je NSA vohunila za elektronskimi pismi predsednice Brazilije Dilme Rousseff in nacionalnega naftnega podjetja Petrobras.

Greenwald je še priznal, da je njegovo življenje postalo zelo zapleteno. Še vedno je v stiku z ameriško režiserko Lauro Poitras (ki je prav tako bila v stiku s Snowdenom), ki živi v Berlinu, vendar za komuniciranje uporabljata zelo zapletene in kriptografsko zaščitene »kanale«. Medtem se Glenn Greenwald po telefonu ne pogovarja več o »ničemer pomembnem«, prav zato, ker ve, da je nadzorovan. Britanska policija je avgusta začasno priprla tudi njegovega partnerja Davida Mirando, zaradi česar je bila proti britanskim oblastem že vložena tožba.

Greenwald je tudi dejal, da se nobena od latinskoameriških držav ni zares potrudila, da bi Edwardu Snowdnu omogočila politični azil. »Venezuela bi lahko zanj kadarkoli v Moskvo poslala letalo, vendar tega ni naredila. Isto velja za Ekvador,« je dejal Greenwald. Na vprašanje, ali je Snowden v Moskvi sedaj srečen, je Greenwald odgovoril tako: »Srečen, v tem smislu, da če je alternativa celica v ZDA do konca njegovega življenja, je potem v tem primeru Rusija seveda veliko boljša.« Greenwald je tudi dodal, da bo kmalu razkril pravi obseg ameriškega vohunjenja v Franciji, čeprav naj bi bila tudi Francija istočasno sodelavka v ameriškem vohunjenju po vsem svetu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.