, 17:00  |  Družba

»Homoseksualnost je nenaravna in vodi v samomor«

Pravoslavna cerkev ostro nad načrtovano parado ponosa v Podgorici

Skozi to 'revolucijo', še posebej skozi 'gejevstvo', vse funkcionira 'naravno', a jalovo, še verjame metropolit Amfilohije.

"Skozi to 'revolucijo', še posebej skozi 'gejevstvo', vse funkcionira 'naravno', a jalovo," še verjame metropolit Amfilohije.
© Arhiv Mladine

Srbska pravoslavna cerkev (SPC) v Črni gori se je odločno izrekla proti napovedani izvedbi parade ponosa, ki jo pripadniki črnogorske skupnosti LGBT in njihovi podporniki prvič doslej pripravljajo to nedeljo v Podgorici. Načrtovano parado so označili kot "brezsramen dogodek" in člane LGBT pozvali, naj jo odpovejo. Kot v svojem današnjem "pastirskem" pismu, naslovljenem na organizatorje parade ponosa, še izpostavlja črnogorski metropolit Amfilohije, ima Črna gora že tako ali tako "na pretek svojih delitev, siromaštva in nadlog" in ne potrebuje še dodatnih, kakršne bi zagotovo povzročila parada.

Amfilohije meni, da so oblasti v Podgorici pod vplivom evropskih gejevskih lobijev, ki izkoriščajo željo Črne gore po vključevanju v evropske integracije. Kot je spomnil, so nasprotno ruske oblasti parado ponosa prepovedale kar za prihodnjih sto let in tudi oblasti v Srbiji so se letos znova odločile proti izvedbi parade v Beogradu. Črnogorci so vedno nasprotovali vsakršnemu totalitarizmu, vključno s promocijo tovrstnega "moralnega totalitarizma", v pismu nadaljuje najvišji predstavnik SPC v Črni gori in ocenjuje, da so zaradi dandanašnje "seksualne svobode" ljudje podvrženi nagonom, to pa spodjeda svetinji ljubezni in družine ter razkraja družino kot osnovo človeške skupnosti.

"Skozi to 'revolucijo', še posebej skozi 'gejevstvo', vse funkcionira 'naravno', a jalovo," še verjame Amfilohije in sporoča, da "vse, kar obstaja, obstaja, da bi prinašalo plodove" ter da "se drevo, ki ne daje plodov, poseka in vrže v ogenj". Homoseksualnost je po njegovem nenaravna in vodi v samouničenje in samomor - ne le posameznikov, ampak človeštva. Za nedeljsko parado ponosa je sicer že angažiranih 2000 policistov, ki bodo skrbeli za varnost. Prek spletnih družbenih omrežij se namreč že organizirajo pripadniki različnih navijaških skupin in drugi nasprotniki istospolno usmerjenih, ki nameravajo zmotiti dogodek. Ali se bodo parade udeležili tudi visoki predstavniki črnogorskih oblasti, zaenkrat ni znano.

Nedeljska parada ponosa bo sicer druga doslej v Črni gori. Prva je potekala konec julija v Budvi, ko so njene udeležence pričakali nasilje in zmerljivke nasprotnikov. Posredovati je morala celo policija. Organizatorji so nedeljsko parado označili kot "preizkus volje oblasti" za zagotovitev pravic homoseksualcem v Črni gori. Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da ima okoli 70 odstotkov Črnogorcev homoseksualnost še vedno za bolezen, medtem ko jih 80 odstotkov meni, da bi morali geji svojo spolno usmerjenost zadržati zase. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.