|  Družba

Papež deložiral nemškega škofa

Nemški škof Franz-Peter Tebartz-van Elst, ki se je v minulih tednih znašel pod plazom kritik zaradi izjemno drage škofovske rezidence, ki jo je dal zgraditi, mora začasno prenehati opravljati svoje škofovsko delo, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sklenili v Vatikanu. Sveti sedež meni, da je primerno, da se, dokler ne bodo znani rezultati preiskave nemške škofovske konference, škofu Tebartz-van Elstu dovoli bivanje zunaj škofije, je zapisano v sporočilu, ki so ga danes objavili v Vatikanu. Pojasnili so, da je bil Sveti sedež objektivno obveščen v dogajanju v škofiji Limburg, in po njihovi oceni so razmere takšne, da škof trenutno ne more opravljati svojih dolžnosti.

Začasno ga bo nadomeščal generalni vikar Wolfgan Rösch, so še sporočili. Cerkev v Nemčiji je po izbruhu škandala že oblikovala posebno komisijo, ki bo pregledala izdatke škofije v Limburgu. Papež Frančišek, ki od začetka svojega pontifikata poudarja, da želi revno cerkev, ki bo blizu ljudem, je prejšnji teden sprejel predsednika nemške škofovske konference Roberta Zollitscha, v ponedeljek pa tudi limburškega škofa.

Po poročanju medijev naj bi stroški za novo škofovsko rezidenco v Limburgu s prvotnih 5,5 milijona evrov narasli na najmanj 31 milijonov evrov, morda pa celo na 40 milijonov. Glavni razlog so po navedbah kritikov škofove potratne zahteve. Samo njegovo stanovanje naj bi stalo 2,9 milijona evrov, vključuje pa 63 kvadratnih metrov veliko jedilnico in kopalno kad za 15.000 evrov. Po poročanju nemških medijev je Tebartz dolgo poskušal prikriti realne stroške gradnje, ki kar niso nehali naraščati. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.