|  Svet

Obama ustavil prisluškovanje Merklovi?

Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) je ustavila prisluškovanje nemški kanclerki Angeli Merkel in drugim svetovnim voditeljem, potem ko je zanj izvedela Bela hiša, danes piše ameriški Wall Street Journal. Po ogorčenju, ki so ga v več državah povzročila razkritja glede vohunjenja, je danes prišlo na dan, da je bila tarča tudi Španija. Ameriški predsednik Barack Obama je za elektronski nadzor izvedel v notranji reviziji, ki jo je odredil sredi leta, poroča časnik, ki se sklicuje na neimenovanega ameriškega predstavnika.

Revizija naj bi razkrila, da je NSA prisluškovala telefonom okoli 35 svetovnih voditeljev. Bela hiša je ustavila programe nadzora nad številnimi voditelji, vključno z Merklovo. Nekaj programov so medtem predvideli za zaustavitev, a se še niso končali, poročanje časnika povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kot je neimenovani predstavnik pojasnil za Wall Street Journal, je ustavitev programa nadzora zapletena, ker lahko svetovni voditelj, kot je Merklova, komunicira z drugim voditeljem, ki ga Washington nadzoruje.

Po navedbah virov časnika sicer poteka toliko operacij prisluškovanja, da ne bi bilo praktično o vseh obveščati predsednika države. Obama naj bi tako "odobril širše prioritete zbiranja obveščevalnih podatkov", odločitev o "specifičnih tarčah" pa ne sprejema. "Te odločitve se sprejemajo na NSA," je pojasnil vir. Nedavna razkritja medijev, da je NSA med drugim prisluškovala Merklovi in posnela več deset milijonov telefonskih klicev v Franciji, so povzročila val ogorčenja.

Španski časnik EL Mundo pa je danes v poročilu, ki ga je spisal novinar Glenn Greenwald, razkril, da je bila tarča ameriškega nadzora nad telefonskimi komunikacijami tudi Španija. Decembra lani in januarja letos naj bi NSA prestregla več kot 60 milijonov klicev v državi, poleg tega pa tudi zbirala podatke z iskanja na spletu, elektronske pošte in družbenih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Španska vlada je za danes poklicala na pogovor ameriškega veleposlanika v državi.

Španski časnik EL Mundo je danes v poročilu, ki ga je spisal novinar Glenn Greenwald, razkril, da je bila tarča ameriškega nadzora nad telefonskimi komunikacijami tudi Španija. Decembra lani in januarja letos naj bi NSA prestregla več kot 60 milijonov klicev v državi, poleg tega pa tudi zbirala podatke z iskanja na spletu, elektronske pošte in družbenih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Španska vlada je na pogovor tako le nekaj ur po objavi članka poklicala ameriškega veleposlanika v državi, Jamesa Costosa. Zunanje ministrstvo je kasneje sporočilo, da je v pogovoru podčrtalo zaskrbljenost zaradi domnevnega prisluškovanja.

Kot je poudarilo ministrstvo, je Španija izpostavila "pomen ohranitve ozračja zaupanja v dvostranskih odnosih". Nadzor, o katerem poročajo mediji, bi bil po njihovem "neprimeren in nesprejemljiv" v odnosih med državama, ki sta "partnerici in prijateljici", navaja izjava. Španski minister za zadeve EU Inigo Mendez de Vigo je ameriške oblasti pozval, naj zagotovijo Madridu "vse potrebne informacije" o domnevnem prisluškovanju v Španiji. Costos je medtem v ločeni izjavi izpostavil, da so nekateri od varnostnih programov odigrali "kritično vlogo" pri zaščiti Američanov in tudi pri zaščiti tujih interesov. Obljubil je polno sodelovanje, s katerim naj bi pomirili Špance. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.