Darja Kocbek

, 08:15  |  Svet

Bruselj zahteva varčevanje, sam pa se ga otepa

EU namerava prvič v svoji zgodovini zmanjšati svoj proračun. Z realnim zmanjšanjem sedemletnega proračuna za obdobje od leta 2014 do 2020 za 3 odstotke bo prihranila 34 milijard evrov. Za britanskega premiera Davida Camerona, ki je bil najbolj glasen zagovornik zmanjšanja, je to zmaga. A vsaka pozitivna stvar ima tudi svojo negativno plat. Izdatki za evropsko uradništvo bodo v prihodnjih sedmih letih še rasli in bodo realno višji za 8 odstotkov, piše britanski Economist.

Čeprav je proračun EU relativno majhen, saj znaša le 1 odstotek BDP v EU, in le 6 odstotkov sredstev iz tega proračuna gre za evropsko uradništvo, je iz političnega vidika pomemben. Davkoplačevalci v najboljših časih ne plačujejo radi za uradništvo, večje izdatke za evropske uradnike v času globoke recesije in visoke brezposelnosti je še težje pogoltniti.

Tiskovni predstavnik evropske komisije vlade držav članic primerja z gostom v restavraciji, ki hoče več, boljšo in cenejšo hrano. A evropske institucije bi lahko naredile več in bolje za manj. Veliko še imajo odvečne maščobe: ugodne davke, bistveno višje povprečne plače kot nacionalne vlade in ugodnosti, ki vključujejo 16-odstotni dodatek za življenje v tujini in plačilo za šolanje otrok, dokler ti ne dopolnijo 26 let starosti.

Priložnost za ukinitev teh privilegijev je bila zamujena letos, v času pogajanj o novih pravilih za zaposlene v evropskih institucijah. Ob zavezi za zmanjšanje števila evropskih uradnikov za 5 odstotkov do leta 2017 in povečanju upokojitvene starosti na 66 let nova pravila ne vsebujejo tako rekoč nobenih sprememb glede dodatkov, avtomatskih dvigov plač, tudi pokojninska reforma za evropske uradnike ni predvidena, čeprav je ta reforma, ko gre za državljane, glavna skrb Bruslja in nacionalnih vlad držav članic EU.

Medtem ko je več držav članic znižalo plače nacionalnim uradnikom, so plače evropskim uradnikom v zadnjih štirih letih rasle. Če institucije, ki pogosto zahtevajo reforme, naredijo malo pri sebi, je malo upanja, da bodo spremenile svojo drago politiko. V Bruslju se branijo, da je strošek za uradništvo v proračunu EU majhen, zato njihovo zmanjšanje prinese majhne prihranke. A odpustki zase slabijo ugled EU v času, ko ankete javnega mnenja kažejo, da so ljudje v vseh državah izgubili zaupanje vanjo.

V tem mesecu bodo poslanci evropskega parlamenta skupaj s svojimi spremljevalci potovali v Strasbourg, kjer nameravajo glasovati o povečanju postavke za uradništvo. Letni stroški za ta potovanja znašajo 200 milijonov evrov. Za večino davkoplačevalcev v EU je to prerazkošen cirkus.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.