Darja Kocbek

, 08:00  |  Svet

ZDA imajo evropsko bolezen

Čeprav se je na novo zaposlilo 200 tisoč ljudi, se je v ZDA oktobra stopnja brezposelnosti povečala s 7,2 na 7,3 odstotka. Stopnja brezposelnosti mladih, starih med 16 in 19 let, se je od leta 2000 povečala z 12,8 na 22,2 odstotka, štirje milijoni od 11,3 milijona brezposelnih Američanov iščejo službo več kot 27 mesecev, kar je šestkrat več kot leta 2000.

Časopis Die Presse poroča, da vse več Američanov nima več upanja, da bodo spet našli službo, 2,3 milijona jih želi delati, a je vsaj en mesec ne iščejo več. Vsak tretji med njimi je iskanje službe opustil zaradi frustracije. Število ljudi, ki so izgubili upanje, da bodo našli službo in so jo zaradi tega prenehali iskati, se je v ZDA od leta 2000 potrojilo. David Blanchflower, profesor na Dartmouth College, ugotavlja, da ZDA vse bolj postajajo podobne evropski državi z rastjo števila dolgotrajno brezposelnih.

Glavni ekonomist centralne banke Federal Reserve (Fed) David Wilcox je predstavil študijo, v kateri Fed svari pred »strukturno škodo trga dela«. Stopnja dolgoročno brezposelnih se je od aprila 2010, ko je s 4,3 odstotka dosegel rekordno vrednost, znižal samo na 2,7 odstotka in je zato še zmeraj tri krat višja, kot je bila pred krizo. Tako visoka v ZDA ni bila vse od konca druge svetovne vojne.

Res je sicer, da je stopnja brezposelnosti v ZDA kljub temu še zmeraj nižja kot v EU. Tudi v Nevadi, ki ima z 9,5 odstotka med ameriškimi zveznimi državami najvišjo stopnjo brezposelnosti, je ta bistveno nižja kot v EU, kjer znaša 11 odstotkov. Toda v primerjavi z Evropo v ZDA brezposelni takoj, ko izgubi službo, izgubi tudi zdravstveno zavarovanje, nadomestilo za čas brezposelnosti brezposelni Američani prejemajo največ pol leta. Zdaj to nadomestilo prejema ker 2,9 milijona brezposelnih, to ni niti vsak tretji, ugotavlja Die Presse.

V ZDA je oktobra bilo brez zaposlive 155 milijonov ljudi. To število vključuje tako brezposelne kot druge prebivalce, ki niso v službi (otroci, upokojenci...). To število odraža delež zaposlenosti, ki znaša 62,8 odstotka in pomeni, da od leta 1977 v ZDA delež ljudi s službo nikoli ni bil tako nizek, kot je zdaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.