|  Družba

Skrajno desno evroskeptično zavezništvo

Le Penova in Wilders oblikovala evroskeptično zavezništvo

Skrajno desni nizozemski politik Geert Wilders in voditeljica francoske Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen.

Skrajno desni nizozemski politik Geert Wilders in voditeljica francoske Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen.
© telegraph.co.uk

Skrajno desni nizozemski politik Geert Wilders in voditeljica francoske Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen sta danes v luči evropskih volitev prihodnje leto oblikovala zavezništvo, ki sta ga po srečanju v Haagu označila za zgodovinsko. V Evropskem parlamentu se želita zavzemati za vrnitev k močnim in suverenim nacionalnim državam. "Danes je zgodovinski dan. Sprejeli smo odločitev, da se povežemo z drugimi domoljubi, ki so pripravljeni delati z enako dinamiko," je po srečanju z Wildersom dejala Le Penova.

Nizozemski politik, znan po svojih proti islamu usmerjenih pogledih, pa je menil, da gre za "začetek osvobajanja Evrope od pošasti v Bruslju". Le Penova in Wilders sta že pred današnjim srečanjem izrazila željo, da bi pred volitvami oblikovali zavezništvo, v katerem bi se združile evroskeptične skrajno desne stranke in bi od znotraj kljubovalo Evropski uniji. Le Penova je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izrazila pričakovanje, da se bodo njunemu zavezništvu pridružile tudi druge do EU kritične stranke. "S skupnim delom želimo v domovine vrniti sposobnost odločanja o nadzoru svojih meja, denarja in gospodarstva," je dejal Wilders.

Trenutno Wildersova Stranka svobode (PVV) v Evropskem parlamentu zaseda štiri sedeže, Nacionalno fronto pa predstavljajo trije poslanci. Za oblikovanje skrajno desnega političnega bloka bi morala Wilders in Le Penova najti politične somišljenike v najmanj četrtini 28 držav članic unije, v 766-članski parlament pa bi se moralo prebiti vsaj 25 njihovih poslancev. Med strankami, ki bi se lahko pridružile zavezništvu, se omenjajo Alternativa za Nemčijo, belgijska Vlaams Belang, italijanska Severna Liga in avstrijski svobodnjaki (FPÖ).

V Evropskem parlamentu sicer že obstaja evroskeptična skupina Evropa svobode in demokracije (EFD), ki jo vodi Nigel Farage iz britanske stranke Ukip in zaseda 32 sedežev. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.