|  Politika

Sanje o desničarski internacionali

FPÖ predlaga povezovanje evropskih desničarskih strank

Prvi mož svobodnjakov Heinz-Christian Strache

Prvi mož svobodnjakov Heinz-Christian Strache
© Zeit.de

Avstrijki svobodnjaki (FPÖ) trdno verjamejo, da bo v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta tudi skupna politična skupina evropskih desničarskih strank. Prvi mož svobodnjakov Heinz-Christian Strache je na novinarski konferenci na Dunaju menil, da za to obstajajo "realne možnosti". Na Dunaju so se danes srečali predstavniki desničarskih strank iz več evropskih držav.

Po Strachejevih besedah je šlo za "intenzivno izmenjavo mnenj o skupnih ciljih in vsebinah ter o sodelovanju na evropski ravni". Prvi mož FPÖ desničarske stranke že vidi kot "tretjo evropsko silo", po socialdemokratih in konservativcih. Na današnjem srečanju, ki je potekalo na pobudo FPÖ, so bili prisotni zastopniki šestih evropskih desničarskih strank - francoske Nacionalne fronte (FN), italijanske Severne lige, švedskih demokratov, belgijske Vlaams Belang in slovaške nacionalne stranke SNS.

Srečanje je potekalo le nekaj dni zatem, ko sta skrajno desni nizozemski politik Geert Wilders in voditeljica FN Marine Le Pen v luči evropskih volitev prihodnje leto oblikovala zavezništvo, ki sta ga po srečanju v Haagu označila za zgodovinsko. Wildersova Stranka svobode (PVV) na Dunaju sicer ni bila zastopana, a je z njo načrtovano ločeno srečanje, je še pojasnil Strache. Za oblikovanje politične skupine v Evropskem parlamentu je potrebnih najmanj 25 članov, izvoljenih najmanj v četrtini držav članic, kar pomeni, da morajo biti izvoljeni člani sorodno mislečih strank iz najmanj sedmih različnih držav.

Strache je sicer pozval k "močnemu zavezništvu", ki bi predstavljalo alternativo evropskemu centralizmu. Voditelji šestih strank so se po njegovih besedah danes strinjali, da je EU tako "institucionalno kot tudi vsebinsko" trenutno "na napačni poti". Unijo je potrebno "temeljito reformirati", je menil. "Nismo proti Evropi, smo za Evropo (...) a ne za centralistično super državo, ki se oddaljuje od svojih državljanov," je poudaril. Stranke po njegovih besedah stojijo za idejo evropskega mirovnega projekta. "Gre le za to, da zadeve tečejo v napačno smer," je dodal.

Sogovorniki so sicer skupne točke na današnjem sestanku našli še v boju proti množičnim migracijam, grozeči "islamizaciji" in "zgrešeni konstrukciji evra". Eden od dolgoročnih ciljev zavezništva je tako tudi povrnitev nacionalnih valut, čeprav konkretne časovnice za to sicer še ni. Dosedanji poskusi FPÖ, ki je v preteklosti že želela oblikovati skupino evropskih desničarskih strank, so se končali brez uspeha. Tokrat pa naj bi bilo vse drugače. "Tokrat gre za velike stranke, ki se pogovarjajo in iščejo skupne točke," je poudaril Strache. In medtem ko je šlo v preteklosti le za "razdrobljene skupine", so desničarske stranke sedaj "tretja evropska sila", je optimističen. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.