|  Politika

»Važen je torej učinek, ne pa, ali je nekaj res ali ne in ali do resnice prideš po zakoniti poti«

Janša za TVS: Slovenija naj izrabi možnost ESM

Kot je dejal Janša, so nekateri odzivi v Sloveniji dodatno potrdili upravičenost te resolucije.

Kot je dejal Janša, so "nekateri odzivi v Sloveniji dodatno potrdili upravičenost te resolucije".
© Borut Krajnc

Prvak opozicijske SDS Janez Janša je v odzivu na intervju premierke Alenke Bratušek na TV Slovenija dejal, da če Slovenija ne bo izkoristila možnosti evropskega mehanizma za stabilnost evra (ESM) za sanacijo bančnega sistema, "potem bomo čez leto ali leto in pol prisiljeni zaprositi za denar za sanacijo celotnih javnih financ". Janša je vztrajal, da bi Slovenija morala izkoristiti možnost za "poceni pomoč". Pogoje, ki bi prišli z zaprosilom pomoči pri ESM, ki jih je izpostavila predsednica vlade, pa lahko po njegovih besedah strnemo s stavkom: "Porabiti toliko, kot ustvariš".

Opozoril je, da bo zaradi dragega zadolževanja srednjeročno trpelo gospodarstvo. Pri tem je spomnil na ocene mednarodnih institucij, ki Sloveniji še za naslednji dve leti pripisujejo negativno gospodarsko rast. Predsednik SDS je prav tako zavrnil kritike o dragem zadolževanju Slovenijo v času njegove vlade. Kot je dejal, se je Slovenija lani za 2,25 milijarde ameriških dolarjev po obrestni 5,7 odstotka zadolžila, ker ni imela alternative. ESM je bil namreč ustanovljen šele dva meseca kasneje, decembra.

Dotaknil se je tudi resolucije Evropske ljudske stranke (EPP), ki ga je prejšnji teden z resolucijo podprla v sodnem postopku v zadevi Patria. Kot je dejal, so "nekateri odzivi v Sloveniji dodatno potrdili upravičenost te resolucije". Opozoril je, da je EPP "najmočnejša politična sila v Evropi in tako bo še dolgo". "Ne daje izjav v tri dni," je poudaril, hkrati pa pojasnil, da EPP ni nikoli podpirala bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja v njegovih sodnih postopkih ali pa bivšega italijanskega premiera Silvia Berlusconija.

Komentiral pa je tudi analizo poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank, ki jo je pripravil nekdanji predsednik KPK Drago Kos in ki jo je objavil portal Politikis. Po Kosovih besedah naj bi sicer šlo za osnutek, a kot je dejal Janša, to niti pomembno. "Argumenti, ki so navedeni, so enaki, kot smo jih navajali mi v pritožbah," je poudaril in kot problematično ponovno izpostavil, da del poročila KPK temelji na zakonu, ki ne velja več, da poročila niso dobili sedem dni pred objavo in da bi moral imeti možnost odgovora, ki bi bil objavljen skupaj s poročilom.

"Šlo je za politično zadevo. Gospod Kos je (...) pisal tudi zakonodajo in mora zadevo poznati," je dejal Janša. Hkrati pa kot "grozljivo" ocenil uvodne Kosove besede, da "je poročilo sicer nezakonito (...) vendar je imelo dobre učinke". "Važen je torej učinek, ne pa, ali je nekaj res ali ne in ali do resnice prideš po zakoniti poti," se je še zgrozil predsednik SDS. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.